Karting • GK4 Kartseries

Indrukwekkende comeback van Milo Ligtelijn beloond met podium; vol zelfvertrouwen naar 2017

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 december 2016 17:19 • Print artikel

Dit seizoen net terug van een zware blessure presteerde Milo Ligtelijn het om knap als derde te eindigen bij de GK4 Kart Series en als vierde in de KNAF Cup in de IAME X30 senioren-klasse. De vijftienjarige karter uit Diemen heeft de stijgende lijn weer te pakken en toont met de uitstekende resultaten dat hij met de besten mee kan. Milo blikt dan ook met genoegen terug op het afgelopen seizoen en kijkt vol vertrouwen vooruit op 2017.

Milo Ligtelijn sterk seizoen podium eindklassement Iame X30 seniors

“Ik ben zeer tevreden”, zei Milo Ligtelijn in een interview met RaceXpress.nl. “Mijn doel was dit seizoen zo goed mogelijk mijn best te doen en kijken waar ik zou eindigen. Dat is goed gegaan. Ik ben blij met die derde plaats. Verdedigend heb ik dit jaar veel geleerd en ook qua het rijden van wedstrijden. Het is gewoon een kwestie van veel doen en veel herhalen.”

Milo vertelde het luchtig alsof het een vanzelfsprekendheid is. Maar dat was het in zijn geval misschien niet per se. De sympathieke Noord-Hollander van het fameuze PdB Racing kan weliswaar heel hard rijden, maar hij stapte begin dit jaar pas voor het eerst na maandenlang blessureleed weer in een kart. Hij was vorig jaar in augustus tijdens het karten hard gecrasht. Hij brak daarbij zijn bovenbeen en liep bovendien een hersenkneuzing op. “Ik heb de rest van het jaar niet meer kunnen rijden. Maar in de winter kon ik gelukkig weer beginnen.”

Zo zette de vwo-leerling van het Luzak Lyceum in Amsterdam de definitieve weg naar het herstel in. Eerst nog even onwennig, maar al gauw was hij weer de erkende snelheidsduivel van weleer. “Ik dacht al snel: het komt wel goed.” Aan zijn ongeluk dacht hij niet meer terug. “Gelukkig niet. Als je bang bent voor ongelukken moet je deze sport niet doen. Het voelde eigenlijk alsof ik nooit een blessure had gehad. Toen ik voor de vierde of vijfde keer weer reed, voelde ik dat ik weer echt terug was op mijn oude niveau. Vooral tijdens de tweede helft van het seizoen ging het heel goed.” Zoals zijn schitterende inhaalrace in Spa-Francorchamps, die hij vierde op Usain Bolt-achtige wijze.

Milo Ligtelijn

Zijn goede races resulteerde in die knappe derde plaats in de eindstand van de IAME X30 Senioren-categorie dus. Ook komend seizoen zal Milo, die ooit piloot hoopt te worden, in die klasse uitkomen. Verder zal hij een aantal Europese races gaan rijden en het wereldkampioenschap X30 in Le Mans. In die laatste race debuteerde hij het afgelopen seizoen en zijn deelname beviel hem zo goed dat hij in 2017 ook weer aan de start wil staan.

“Het WK ging heel goed”, zei de snelle karter. “Het is jammer dat ik op een gegeven moment van de baan werd gereden, anders had ik de A-finale kunnen halen. Ik zat maar twee tot drie tienden van een seconde achter de top.” Terugblikkend concludeert Milo dat hij het een ‘hartstikke mooi evenement’ vond. “Je rijdt met heel veel mensen van jouw niveau of misschien zelfs nog beter. Allemaal wereldtoppers. Daar leer je van, van rijden op dat niveau.”

De ervaring die hij daar opdeed, hoopt hij komend seizoen te kunnen uitbuiten in een nog mooier jaar dan 2016 al was. “Ik wil zoveel mogelijk naar voren rijden. En natuurlijk hoop ik wat geluk te hebben, dat heb je soms nodig in deze sport. Maar uiteindelijk moet ik vooral zorgen dat ik mezelf niets hoef te verwijten. Dat ik zeker weet dat het niet aan mij ligt. Dat vind ik wel belangrijk. Ik wil dan ook iedereen bedanken, die mij dit seizoen heeft geholpen. Deze winter ga ik ook veel trainen met het team van Peter de Bruijn. Ik ben heel blij dat ik daar rijd. Ik krijg er erg goede begeleiding.”

Hoewel hij één van de toppers is in de senioren-klasse en hij met zijn vijftien jaar al voorzichtig aan autosport zou kunnen denken, houdt Milo zich daar evenwel niet mee bezig. “Mijn vader en ik vinden school belangrijker dan racen. En in de autosport ga je normaal gesproken niet veel geld verdienen, of je moet op een echt hoog niveau kunnen rijden. Nee, ik blijf graag nog een aantal jaar karten!”

Milo Ligtelijn wordt in zijn raceactiveiten ondersteund door: AVT Makelaars Diemen, Adinf adviesburo, Eljes Infra en Retrofit verlichting.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS