Karting • Karting Diversen

Het jaar 2017 was de doorbraak van Sita Vanmeert: "Als meisje mogelijk tussen de jongens te presteren"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 januari 2018 10:02 • Print artikel

Dare To Be Different! Dat durft Sita Vanmeert zeker! Voor de jonge Belgische was 2017 een seizoen om trots op te zijn. De elfjarige IAME X30-rijdster uit Ranst werd derde in de eindstand van de KNAF Cup in de Mini Parilla-klasse en debuteerde op het wereldkampioenschap in Le Mans. Ook in de Nederlandse- en Belgische kartcompetitie is ze geregeld op het podium te zien. Ze liet daarmee zien dat ze als enige meisje tussen tientallen jongens haar mannetje staat.

Sita Vanmeert

"Ik ben ontzettend blij met deze podiumplek. Het geeft me heel veel voldoening en ik hoop dat ik in 2018 even goed of zelfs nog beter kan presteren." Dat ze het enige meisje was in het kampioenschap geeft haar prestatie nog meer cachet. "Meisjes zie je jammer genoeg bijna niet op het circuit, en zeker niet op het podium. Dat is voor mij al een extra overwinning. Ik hoop dat ik zo andere meisjes stimuleer. Ik heb laten zien dat het zeker en vast mogelijk is te presteren tussen de jongens."

Dankzij haar uitstekende prestaties in de loop van het seizoen plaatste Sita zich voor het WK X30 in Le Mans. Haar debuut op het prestigieuze evenement liep niet helemaal zoals ze zich had voorgesteld, maar leerzaam was het zonder meer. "Ik was betrokken bij een crash en ik moest zelfs naar het ziekenhuis", legt ze uit. "Op zondag moest ik eerst nog langs de controlearts, waardoor ik de trainingssessie voor de races miste." Dat liet de rijdster van P1 Racing niet veel ruimte om ervaring op te doen. "Al ben ik wel steeds zoveel mogelijk met mijn trainer Jef naar andere wedstrijden gaan kijken." Dat ze snel was, bewees ze tijdens n van de trainingssessies, waarin ze de snelste rondetijd neerzette. Al met al kon ze toch met een goed gevoel terugblikken op het WK in Frankrijk. "Qua organisatie en sfeer was het echt wel top. Ik hoop komend seizoen ook de kans te krijgen om een ticket te veroveren."

Voor Sita was 2017 een enerverend seizoen waarin ze tal van memorabele races reed. Zoals de race om het Belgisch kampioenschap/KNAF Cup in Genk. "Tijdens mijn kwalificatiestart reed er iemand op me, waardoor ik geen tijd kon neerzetten. Daardoor eindigde ik als laatste en startte ik in race 1 op P28. Ik kon nog naar P4 rijden, maar mijn gaskabel brak in de laatste ronde. In race 2 moest ik dus als laatste starten, maar ik finishte toch nog op P6."

En wat te denken van de IAME International Open in Castelletto? Het was voor Sita de eerste race op internationaal niveau. Ze reed er heel knap naar de achtste plaats. "De snelheid zat goed. Ik was bij de snelsten op de baan, jammer genoeg reed ik een slechte kwalificatie omdat er iemand over de achterkant van de kart was gereden. Maar ik heb in dit kampioenschap enorm veel race-ervaring opgedaan. Vooral op het gebied van aanvallen en inhalen merk ik dat ik vooruitgang geboekt heb."

P1 Racing

Daarin heeft haar team P1 Racing een belangrijke rol gespeeld. Sita: "Na elke race wordt mijn data samen met mijn trainer Jef en mijn team bekeken: hoe kan het beter, wat zijn de werkpunten. Hier wordt veel belang aan gehecht en energie in gestoken. We lopen dikwijls s ochtends en/of s avonds nog over het parcours om alle bochten en zo te bespreken."

Haar sport slokt heel veel van haar vrije tijd na school op. Dat betekent dat Sita haar vriendinnetjes niet zo vaak kan zien als ze zou willen. De snelle Belgische neemt het voor lief. "Ik heb zelf voor het karten gekozen. Ik weet dat ik zelden thuis ben om met vriendinnetjes af te spreken, maar op een circuit voel ik me thuis. We maken samen met het team ook veel plezier, dus dat maakt het goed." Haar ouders zorgen er wel voor dat geregeld een pitstop wordt ingelast met vriendjes en vriendinnetjes. "Dat is altijd toch ook wel leuk!"

Sita Vanmeert wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door: Talent-It, NeuralNet, Bulls Eye T, Caviar. Sita: "Ik hoop ook dat zij volgend jaar in mij blijven geloven."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS