Karting • Karting Diversen

Sita Vanmeert uit België als enige meisje tussen 32 jongens op WK X30 in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 oktober 2017 06:58 • Print artikel

RANST – Al volop bewezen dat ze erg snel is, werd kartster Sita Vanmeert onlangs beloond voor haar prestaties met een ticket voor de IAME International Final in Le Mans. Op dat WK voor X30-rijders gaat de elfjarige snelle dame uit Ranst komend weekeinde voor het hoogst haalbare in de Mini Parilla-klasse.

Sita Vanmeert

Dat Sita meedoet aan het WK in Le Mans is natuurlijk geen toeval. Ze is bezig aan een ijzersterk seizoen. Zo werd ze Belgian Lady of the Year over alle klassen heen. Hiervoor kreeg ze haar ticket voor deelname aan het WK Le Mans. “En ik eindigde P3 algemeen van de KNAF Cup Iame X30 en de Benelux Open Iame X30”, blikt Sita trots terug.

Ze is bijzondere deelneemster, want de sympathieke Belgische is in Frankrijk in haar klasse het enige meisje tussen 32 jongens. Ze is er niet van onder de indruk. "Bang ben ik zeker niet. Ik ben het ondertussen al gewend om als enige meisje in mijn klasse aan de start te staan en kan mijn mannetje gerust staan”, zegt ze zelfbewust. “Trouwens, er mag gestreden en verdedigd worden, dat hoort nu eenmaal bij het karten.”

In Le Mans rijdt ze tegen rijders uit de hele wereld. Zo komen er bijvoorbeeld ook rijders uit Amerika. “Ik heb dit seizoen al meegedaan aan de Iame X30 Euro Series, waar ik algemeen op P5 geëindigd ben. Tijdens die wedstrijd staan ook veel nationaliteiten aan de start. Het is een ideale kans om wat basiswoordjes Engels te leren, want op school is dit nog niet één van mijn vakken. Dit soort kampioenschappen zijn dus ideaal om mijn talen beter te leren.”

Wat Sita zeker zal helpen is dat ze al een aantal keren op de baan in Le Mans heeft gereden. Veel geheimen heeft die dus niet meer voor haar. “Het is mijn favoriete circuit. Een paar weken geleden ben ik er een weekendje gaan trainen samen met mijn team P1. Ik heb er het volste vertrouwen in en ik kan niet wachten naar de races daar.”

Sita Vanmeert

De naam van haar team is gevallen: P1 Racing. Sita voelt zich er erg op haar plek, is blij dat ze er rijdt. “Het plaatje klopt. We hebben echt prachtige overalls en op elk detail wordt gelet. Iedereen heeft zijn inbreng en als een teamgenoot een leuk idee heeft, doen ze er wat mee. Ze willen altijd sneller.”

Natuurlijk krijgt Sita er alle ondersteuning die ze nodig heeft. Belangrijk in een zeer complexe sport als karten, waarin ieder detail telt. “Mijn mecanieker en coach Jef probeert mijn grenzen telkens te verleggen en leert me stap voor stap nieuwe zaken aan. Ik krijg niet alleen input van Jef, maar ook van de andere mecaniekers en medepiloten en da’s echt heel veel waard.”

Met die bagage gaat ze vol vertrouwen naar het WK, dat komend weekeind wordt gehouden in Le Mans. Haar ambitie is dan ook groot. “Ik ga ernaartoe om P1 te rijden uiteraard. Ik vermoed dat het een fantastische ervaring gaat zijn en dat ik hier sowieso achteraf weer een betere pilote van ga worden.”

Sita Vanmeert wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Bulls Eye T, NeuralNet en Talent-IT. Sita: “Ik hoop uiteraard dat ze me met het oog op volgend seizoen mee blijven steunen en aanmoedigen. Maar ik doe graag een warme oproep om nog meer personen te benaderen die mij willen sponsoren om zo het verschil te maken!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS