Autosport Internationaal Toerwagens • Renault Mégane Trophy

Bas Schothorst oppermachtig, debuut Snoeks, pech voor Schothorst en Beelen

Uitgegeven door Casper Bekking • 9 mei 2012 11:48

ALCANIZ – Bas Schothorst was dit weekend heer en meester in de Eurocup Megane Trophy tijdens de seizoensopener op het circuit van Motorland Aragon. De McGregor-coureur pakte op het 5.345 meter lange Spaanse circuit de belangrijke poleposition, twee snelste raceronden, het baanrecord en twee fraaie overwinningen. De Nederlander leidt na twee races het kampioenschap met totaal 50 punten. Jeroen Schothorst en Wim Beelen kenden een ongelukkige start van het nieuwe seizoen nadat ze door mechanische problemen beide
races voortijdig de strijd moesten staken. Debutant Kelvin Snoeks eindigde de races respectievelijk als zesde en achtste.

In de vrije trainingen van vrijdag wist Bas Schothorst de limieten van de baan telkens verder aan te scherpen en voerde samen met zijn voornaamste concurrent Albert Costa de ranglijst aan. Ook in de kwalificaties wist hij de stijgende lijn goed door te trekken. De inwoner uit Amsterdam eindigde de eerste tijdtraining als tweede en pakte de poleposition voor de afsluitende race.

RACE 1 + 2
Op zaterdagmiddag werd de eerste race verreden. Bas Schothorst kwam bijzonder goed uit de startblokken en pakte de leiding door polesitter Costa voor het ingaan van de eerste bocht te
verschalken. Na vier ronden begon het echter te regenen waardoor de 32-jarige coureur met slicks extra goed moest opletten. Ondanks de druk van Oregon Team coureurs Costa en Niccolo Nalio behield Bas Schothorst de eerste plaats goed vast. In de slotfase sloeg hij een gat op zijn naaste achtervolgers en zette hij tevens de snelste raceronde op de chrono’s. Na 20 ronden kwam Bas Schothorst als winnaar over de meet.

Ook in de afsluitende manche op zondag kwam Bas Schothorst goed van zijn plaats. De polesitter ging als eerste de bocht in, gevolgd door Kelvin Snoeks die knap naar de tweede plaats was geklommen. Snoeks hield zowel Costa als Nalio op waardoor Bas Schothorst direct een gat kon slaan met de rest van het veld. De rijder met startnummer 6 wist zijn voorsprong gedurende de race steeds verder uit te bouwen en zag na 21 ronden als eerste de zwart-wit geblokte finishvlag vallen.

BAS SCHOTHORST: “Het was werkelijk een super weekend voor me! Ik heb echt genoten van de sfeer, het fraaie circuit en niet te vergeten de twee overwinningen. In de vrije trainingen zat de snelheid er goed in en legde ik de basis voor de rest van het raceweekend. In de
kwalificaties pakte ik mijn eerste poleposition en domineerde beide races van start tot finish. Ik wil het team bedanken want ze hebben een goede job geleverd. Vanavond gaat het team en ik nog een extra fles champagne ontkurken om onze overwinningen te vieren!”

De volgende Eurocup Megane Trophy races vinden plaats op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps (02 – 03 juni aanstaande).