Formule 1

Wie is Lance Stroll? Niet zomaar een Formule 1 paydriver met een puissant rijke papa

Uitgegeven door Wim Boekel • 5 november 2016 10:44 • Print artikel

Lance Stroll lost in 2017 Max Verstappen af als benjamin in het Formule 1-veld. De Canadees is zoon van Lawrence Stroll, miljairdair uit de mode-industrie die onder andere de merken Tommy Hilfiger en Michael Kors bezit. Lance Stroll, geboren op 29 oktober 1998 in Montreal, rijdt volgend jaar voor Williams.

Lance Stroll Williams F1 Martini Racing


Wie is deze nieuwe jonge coureur nu eigenlijk? Is hij zo goed als Max Verstappen? Is hij een nieuwe paydriver die we in de Formule 1 zien? Naar verluidt betaalt zijn vader rond de 35 miljoen Euro voor het stoeltje bij het team uit Grove. Het is eigenlijk te kort door de bocht om de jongeling zomaar een verwend jochie te noemen met te veel geld. De Canadees bezit namelijk voldoende talent om een mooie carrière in de Formule 1 in het verschiet te hebben.

De jongeling startte zijn autosportcarrière zoals gebruikelijk in de karts en reed in verschillende Canadese kampioenschappen. De jonge coureur viel direct op bij Ferrari, waarschijnlijk niet alleen vanwege zijn talent, maar ook vanwege de connecties van zijn vader met het merk uit Maranello. De Canadees werd op 11-jarige leeftijd in de Ferrari Driver Academy opgenomen. In 2013 nam hij deel aan de wereld- en Europese kampioenschappen van de CIK-FIA. Lance Stroll werd daarin zesde.

In 2014 maakt de Canadese coureur de overstap naar de autosport. Hij rijdt aan het begin van het jaar met andere Ferrari Driver Academy-coureurs zoals Raffaele Marciello en Antonio Fuoco in de Florida Winter Series. Dat seizoen rijdt ook Max Verstappen in dit kampioenschap. De Limburger zet op dat moment ook zijn eerste stappen in de autosport. De rest van het jaar rijdt Lance Stroll voor Prema Power in de Formule 4. Prema Power onderhoudt nauwe banden met Ferrari. De coureur wint tien wedstrijden en sluit het kampioenschap af als kampioen. Max Verstappen start in datzelfde jaar in de Formule 3.

Aan het begin van het nieuwe jaar 2015 gaat de Canadees naar Australië en rijdt hij in de Toyota Racing Series. Lance Stroll wint twee races en mag zich kampioen noemen. In Europa maakt de jonge coureur de stap naar de Formule 3 en blijft onder de vleugels van Prema Power. Het is een lastige start voor de coureur in Italiaanse dienst. Zowel op het Autodromo Nazionale Monza als op Spa-Francorchamps veroorzaakt hij een ongeluk. Na de race in België wordt hij geschorst, maar laat zien dat hij er van leert. Zijn resultaten beginnen ook te verbeteren en in het laatste raceweekend op Hockenheim pakt hij zijn eerste overwinning in deze klasse. De coureur sluit het jaar af als vijfde in het kampioenschap. Het jaar is dan nog niet over voor Lance Stroll, want de prestigieuze race in Macau wacht. In de voormalige Portugese kolonie wordt hij achtste. Felix Rosenqvist wordt dat jaar Europees F3-kampioen. De geruchten gaan dat de Fin gratis heeft geracet en de goede data voor Lance Stroll kant en klaar heeft afgeleverd zodat hij in 2016 kan vlammen.

Het jaar 2016 is er één van stabiliteit voor Stroll. Hij blijft in de Formule 3 bij Prema Power, waarin Lawrence Stroll ook belangen heeft. Het seizoen gaat goed van start en in Paul Ricard behaalt hij zijn eerste overwinning. Het blijft niet bij deze overwinning, want op diverse beroemde circuits, zoals Spa-Francorchamps, de Nürburgring, Monza, maar ook in Zandvoort pakt hij een overwinning. Op de Red Bull Ring mag de Canadees zelfs twee keer naar de hoogste trede op het podium. Met veertien overwinningen wordt hij kampioen. Nog voor het seizoen afgelopen is, wordt hij al genoemd als coureur bij het Williams F1 Team en als Felipe Massa zijn vertrek aankondigt, is het een publiek geheim dat Stroll het plekje van de Braziliaan gaat innemen. Een aankondiging blijft echter uit. In de paddock gaat het gerucht dat het contract getekend is, maar dat sponsor Martini geen minderjarige coureur wil aankondigen. Ondertussen doet de dan nog 17-jarige de nodige ervaring op in een oude Williams, maar op 3 november is het eindelijk zover: Lance Stroll, dan net achttien geworden, is officieel coureur bij Williams.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS