Formule 1

Valtteri Bottas zet Mercedes ook in Oostenrijk bovenaan; Max Verstappen alwéér het haasje + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juli 2017 13:25

SPIELBERG – Door een probleem met de koppeling moest Max Verstappen ook de Grand Prix van Oostenrijk vanuit de pitstraat toekijken. Zo zag de Nederlander van Red Bull Racing een race die een stuk saaier was dan twee weken geleden in Azerbeidzjan en die Valtteri Bottas als winnaar kreeg. De Mercedes-coureur boekte op de Red Bull Ring in Spielberg de tweede overwinning uit zijn carrière. Hij werd op het podium geflankeerd door Sebastian Vettel, die tweede werd, en nummer drie Daniel Ricciardo.

Max Verstappen Red Bull Racing Grand Prix Oostenrijk


Opnieuw moest Verstappen toezien hoe zijn teamgenoot Ricciardo wéér een podiumplaats pakte. Door de zevende plaats van Sergio Pérez ging de Mexicaan hem bovendien voorbij in de strijd om het wereldkampioenschap. De kapotte koppeling die zijn race al in de eerste ronde deed eindigen, was een nieuw hoofdstuk in een reeks pech die zo langzamerhand ongelooflijke proporties begint aan te nemen. De negentienjarige Limburger viel in de acht races tot dusver al vijf (!) keer uit waarvan vier keer met mechanische problemen.

Bij de start was er nog de hoop dat hij zijn pech van de laatste weken op de thuisbaan van zijn werkgever eindelijk ten einde zou komen. Maar Verstappen kende een dramatische start. Door zijn haperende koppeling kwam hij heel slecht van zijn plek waarna Fernando Alonso tegen hem aanknalde. Dat overigens nadat de Spanjaard zelf een tik had gekregen van Daniil Kvyat van Toro Rosso.

Verstappen spinde vervolgens in het grind en zocht daarna de pitstraat op. Het leek in eerste instantie mee te vallen met de schade aan zijn RB 13, maar eenmaal in de pits stapte hij toch uit de auto. Ook voor Alonso was de race voorbij. Kvyat kreeg later een drive though penalty voor de botsing die hij veroorzaakte.

Vooraan was polesitter Valtteri Bottas vliegensvlug ervandoor gegaan. Zo snel zelfs dat het vermoeden bestond van een ‘jumpstart’. Daar bleek uiteindelijk geen sprake van en de Fin sloeg in no time een gat met zijn directe belager Sebastian Vettel. Ronde na ronde reed hij probleemloos in de rondte, ondertussen zijn voorsprong langzaam uitbreidend.

Na 31 ronden voegde Kevin Magnussen zich met een versnellingsbakprobleem in het kamp van de uitvallers. Een ronde later was het tijd voor de eerste pitstops, waaronder die van Lewis Hamilton. Hij was op een andere strategie gestart dan Bottas omdat de Brit, die als vijfde binnenkwam en als vijfde op de baan terugkeerde, vijf plaatsen grid-straf had gekregen wegens een versnellingsbakwissel op vrijdag.

Bottas kwam pas na 41 ronden binnen, waardoor Kimi Räikkönen, die nog naar binnen moest voor zijn eerste pitstop, aan de leiding ging. Vier ronden later kwam dan ook de Fin van Ferrari binnen en was de leiding terug in handen van Bottas. Op nagenoeg hetzelfde moment moest ook Carlos Sainz van Toro Rosso zijn auto parkeren in de pitbox met een versnellingsbakprobleem.

De race zelf was op de start en de slotronden na ronduit slaapverwekkend. Of het moest de poging van Vettel zijn om dichterbij aan Bottas te komen. Of Hamilton die zijn achterstand op Vettel, zijn grootste concurrent in het WK, probeerde goed te maken. Het zorgde echter lange tijd niet voor enerverende momenten, maar Hamilton drong nadrukkelijk aan bij Ricciardo, kwam in de voorlaatste ronde zelf langszij en Vettel kwam in de slotronden nog erg dichtbij aan de leider. Maar Bottas bleef rustig en boekte zo zijn tweede zege van het seizoen.

UITSLAG
1. Valtteri Bottas (Mercedes) - 71 ronden 1.21"48"523
2. Sebastian Vettel (Ferrari) - 0"658
3. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) - 6"012
4. Lewis Hamilton (Mercedes) - 7"430
5. Kimi Raikkonen (Ferrari) - 20"370
6. Romain Grosjean (Haas-Ferrari) - 1'13"160
7. Sergio Perez (Force India-Mercedes) - 1 ronde
8. Esteban Ocon (Force India-Mercedes) - 1 ronde
9. Felipe Massa (Williams-Mercedes) - 1 ronde
10. Lance Stroll (Williams-Mercedes) - 1 ronde
11. Jolyon Palmer (Renault) - 1 ronde
12. Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) - 1 ronde
13. Nico Hulkenberg (Renault) - 1 ronde
14. Pascal Wehrlein (Sauber-Ferrari) - 1 ronde
15. Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) - 2 ronden
16. Daniil Kvyat (Toro Rosso-Renault) - 3 ronde

Uitvallers:
44ste ronde - Carlos Sainz
29ste ronde - Kevin Magnussen
1ste ronde - Fernando Alonso
1ste ronde - Max Verstappen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS