Formule 1

Renault F1 heeft geen twijfel: "Kubica was snel! Wat ik van de statistieken en de data gezien heb is..."

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 16 juni 2017 05:28 • Print artikel

De drie woorden die de fans wilde horen na de recentelijke Formule 1 test van Robert Kubica op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia lieten zich makkelijk raden. Hij was snel! De 32-jarige Pool testte met een 2012 model van Renault op hetzelfde circuit als in 2011. Kubica die in dat jaar een verschrikkelijk ongeluk meemaakte tijdens een rally in Italië verloor bijna zijn rechterarm.

Formule 1 2017 Robert Kubica


Nu, zes jaar herstel en revalidatie later kon Kubica in de F1-bolide springen. Iets waarvan hij gezworen had niet te doen tot hij zich fysiek goed genoeg voelde om weer op de volle limiet te rijden.

Tegen het Poolse Eleven Sports zei Alan Permane van Renault Sport: "Hij was snel. Wat ik van de statistieken en de data gezien heb is de snelheid er. Dat is een ding wat zeker is. Alles wat ik wilde zeggen die donderdag in Valencia is wat een geweldig werk hij neerzette. Er zijn veel andere circuits, of hij daar fysieke grenzen heeft weet alleen hij op het moment. Als het verder zou gaan is dat de volgende stap".

De test werd geheim gehouden door alle betrokken partijen tot aan het einde, zelfs daarna was de enige data die Renault naar buiten bracht dat Kubica 115 rondes gereden had. Een geweldige prestatie die alle twijfels wegneemt over zijn fysieke mogelijkheden. "Hij heeft lange runs, korte runs en kwalificatieruns gedaan", zei Permane. "We hebben racesimulaties gedaan en dat ging allemaal goed. Ik had geen twijfel over zijn snelheid, geen enkel moment. Ik wist niet, en ik denk hij ook niet, of hij kon rijden fysiek gezien. Maar ook niet meer dan dat, mogelijk om veel te rijden. Hij heeft in een aantal dingen gereden. Hij heeft in simulators gereden en in een GP3 auto eerder dit jaar, ter voorbereiding op dit, We wisten niet echt wat zijn limiet zou zijn. Eerlijk gezegd het ging erg goed".

Renault heeft wel een kleine aanpassing gemaakt aan de auto voor Kubica, zijn versnellings paddle bij de linkerhand werkte zowel als voor of als terugschakelen. Een aanpassing die geen impact had op de prestatie. Vooralsnog zijn er geen verdere testen gepland maar Permane denkt dat er wel meer kansen komen voor de Pool om te rijden in de toekomst.


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS