Formule 1

Nyck de Vries: "Ik ben slachtoffer geworden van slechte prestaties McLaren in de Formule 1"

Uitgegeven door Daan Daniels • 8 januari 2018 11:48 • Print artikel

McLaren-protegé Nyck de Vries hoopt nog altijd op een plek in de Formule 1. In een openhartig interview in de NRC vertelt De Vries over zijn droom om alsnog de Formule 1 te halen, maar ook over de politiek en de tegenslag die hij kreeg toen hij instapte op het hoogtepunt van het succes van McLaren.

Nyck de Vries


"Toen ik kartte had Lewis Hamilton net de overstap gemaakt naar de Formule 1. Hij kwam daar terecht in een gespreid bedje, McLaren was toen wat Mercedes nu is. Er werd een supersterstatus rond hem gecreëerd en hij kon meteen vechten om het kampioenschap. Daardoor waren veel F1-teams weer geïnteresseerd in jonge coureurs. Op dat moment was ik 'hot' in het karten en konden we uitzoeken bij wie we wilden tekenen. Red Bull, Ferrari, we spraken met verschillende managements. Via Dino Chiesa kwam het contact met mijn latere manager Anthony Hamilton, de vader van Lewis en McLaren."

"McLaren zat in moeilijke tijden, omdat de prestaties in de Formule 1 slechter werden. Ik kon alleen in de GP3 rijden, maar kwam in een team ART terecht waarvan de eigenaar ook manager was van een coureur, Charles LeClerc. Een beetje dubieus."

"Eind 2016 verkocht Ron Dennis zijn aandelen in McLaren, Zak Brown kwam. Hij had zijn eigen protégé, Lando Norris. Zijn vader bracht zelf geld mee en door McLaren werd bezuinigd. Mijn financiële steun viel weg. Mijn doel voor 2017 was de Formule 2, maar op de achtergrond was ik me aan het voorbereiden, mocht ik van dat pad moeten afwijken. Ik testte in de DTM, reed bijna een Formule E-race. Zonder die late deal met Rapax in de Formule 2, had het er misschien anders uitgezien."

"Met minimale middelen heb ik daar het maximale uitgehaald. Door de manier waarop het jaar, ook met de tussentijdse overstap naar Racing Engineering, zich heeft ontvouwen, heb ik een kans afgedwongen bij Prema en is mijn carriëre nieuw leven ingeblazen."

"Ik ben McLaren dankbaar voor de kansen die ze me hebben gegeven. Zonder hen was ik niet waar ik nu ben. Ik voel me nog steeds deel van de familie, doe meer voor ze dan ooit. Ik neem ze niet kwalijk wat er is gebeurd. Mijn pech is dat ik op het hoogtepunt ben ingestapt, alle jaren daarna waren moeilijker. De Formule 1-prestaties gingen omlaag en dat had een effect op het hele bedrijf. Daar ben ik slachtoffer van geworden."

"Ik ben honderd procent Formule 1-waardig, val in een rijtje met Sainz, Kvyat, Gasly, Ocon. Dezelfde generatie als ik. Ik heb tegen ze geracet, van ze gewonnen. Leeftijd is maar een nummer, ik ben niet bezig met een houdbaarheidsdatum. Natuurlijk, als je op je 27ste je debuut nog moet maken, moet je geluk hebben. Ik wil mijn kans afdwingen door kampioen te worden in de Formule 2 dit jaar, zodat niemand meer om me heen kan. Gasly, Stoffel Vandoorne, Jolyon Palmer, alle kampioenen hebben een plekje gekregen. Dus daar ga ik dan ook maar van uit."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS