Formule 1

Nyck de Vries had niet de ballen om het te zeggen: "Max en Jos Verstappen trokken wel altijd hun mond open"

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 januari 2018 09:22

Als karter won Nyck de Vries bijna alles wat er te winnen viel. Het leek erop dat het supertalent in de kart een gouden toekomst tegemoet ging. Toen hij in het McLaren talenten programma werd opgenomen, veranderde er veel voor Nyck. Positief, maar ook soms negatief. Zijn vader, die hem begeleid had, werd gelijk buitenspel gezet. Ook werd De Vries speelbal tijdens de interne machtsstrijd bij McLaren. Ron Dennis moest het veld ruimen en dat had effect op de loopbaan van De Vries. In een openhartig interview met de NRC geeft Nyck openheid van zaken.

Nyck de Vries

„Mijn allereerste ontmoeting met het team was in Monza, september 2009. Martin Whitmarsh [toen bestuursvoorzitter van McLaren Racing], Anthony, Lewis, mijn vader en ik. Daarna werden we uitgenodigd in Woking [thuisbasis McLaren] en lieten ze weten geïnteresseerd te zijn mij te contracteren. Onze voorkeur ging uit naar McLaren, omdat ze loyaal overkwamen, zich richtten op één rijder. Ze gaven ons het gevoel dat ze écht met ons wilden samenwerken", zei Nyck de Vries tegen de NRC. „Mij is altijd gezegd dat ze de intentie hadden me te laten debuteren in de Formule 1. Op het moment van tekenen gingen we uit van een termijn van vijf, zes jaar. We hadden verwacht dat McLaren mij de beste middelen zou geven om maximaal te presteren."

Nyck de Vries McLaren F1

„Ik ben altijd alleen geweest. Mijn vader werd al meteen buitenspel gezet. Dat is in het begin heel lastig geweest. Hij vond het moeilijk te accepteren dat hij niet meer de controle had. Hij zag iets wat hij succesvol had gemaakt, ten onder gaan.

„Na mijn laatste kartseizoen, waarin ik wereldkampioen werd, hadden we een meeting over het volgende seizoen. Ik had al met drie verschillende Formule Renault 2.0-teams getest, door McLaren georganiseerd. Zij kozen voor me. We zouden bespreken waar ik mijn debuut zou maken. Bij die meeting was ook Frédéric Vasseur aanwezig en die had een link met een van de drie teams, R-Ace GP. Hij was vrienden met Martin [Whitmarsh], dus ik wist wel waar de voorkeur van McLaren naar uitging. Maar het was niet in mijn belang. Het team bestond één seizoen, had één podium behaald – that’s it. Dan heb je een tweevoudig wereldkampioen karten, die Sainz [nu Renault], Kvyat, íédereen versloeg en plaats je hem in het meest middelmatige Formule Renault-team dat ze konden uitzoeken.

„We wisten beiden dat dit niet de goede beslissing was. We waarschuwden wel: ‘ik weet niet wat jullie verwachten, maar zo kan ik niet vechten om het podium’. Maar je hebt ook niet de ballen om te zeggen: ik ben het er niet mee eens. Dat had ik wel moeten doen. Max heeft het tegenovergestelde gedaan, die heeft samen met Jos áltijd zijn mond opengetrokken. Ik mag Max heel erg graag, ken hem heel goed. Maar als je het puur over de kansen hebt om in de Formule 1 te komen, wijkt zijn pad af van de norm."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS