Formule 1

Max Verstappen: "Ik liet nog wat ruimte. Het had ook zomaar goed kunnen gaan: als die..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 mei 2017 06:02 • Print artikel

Max Verstappen heeft in de Formule 1 Grand Prix van Spanje niet voor een herhaling van vorig jaar kunnen zorgen. Al direct na de start kwam de Nederlander in bocht 1 van het circuit van Barcelona in aanraking met Kimi Raikkonen (onboard-video Max Verstappen), hetgeen het einde van de race voor beide coureurs betekende. De Ferrari, die in eerste instantie door Valtteri Bottas werd aangetikt, zorgde bij Max voor de nodige schade. Verstappen wist zijn Red Bull Racing-bolide nog naar de pits te brengen, maar werd door een gebroken wielophanging gedwongen zijn race voortijdig te beëindigen. Raikkonen en Verstappen legden de schuld bij Bottas. Lewis Hamilton won uiteindelijk de wedstrijd. Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo completeerden de top drie.

Max Verstappen Grand Prix van Spanje

“Ik zag opeens een Ferrari naar links ketsen”, verklaart Max. “Ik liet nog wat ruimte. Het had ook zomaar goed kunnen gaan: als die andere twee elkaar niet geraakt zouden hebben, dan had ik meteen twee plekken gewonnen. Dat was deze keer helaas niet het geval.” Het gat was er volgens Verstappen zeker: “Absoluut, anders ga ik daar niet zitten. Het is gewoon jammer. Ze raken elkaar aan de binnenkant, waardoor ik weer aan de buitenkant geraakt wordt. Dat betekende helaas het einde van mijn race. Jammer genoeg geen punten, maar we gaan weer verder.”

Als de lichten op het circuit in Catalunya uit gaan, zit Vettel dankzij een goede start al direct naast Hamilton en pakt de leiding. Daarachter gaat het echter mis. Verstappen kiest de buitenkant in bocht één, waar zich op dat moment Kimi Raikkonen en Valtteri Bottas aan de binnenkant bevinden. Laatstgenoemde tikt Raikkonen aan, welke weer doorschiet op Verstappen. Bij zowel Max als Kimi breekt een deel van de wielophanging af. Het wordt voor de Nederlander een enkele reis naar de pitstraat. Raikkonen redt het niet terug naar de pits en is gedwongen zijn auto langs de kant te parkeren.

Ook Fernando Alonso beleeft geen vlekkeloze start. De Spanjaard, die zijn McLaren zaterdag knap van een zevende startplaats verzekerde, wordt in bocht twee aangetikt door Felipe Massa. Hierdoor valt de Mclaren-coureur terug buiten de top tien.

Vettel maakt al direct flink tempo door bij Hamilton weg te rijden. Na een handvol ronden bedraagt het gat al bijna drie seconden. De Brit kan echter volgen, al worden de gaten achter de top twee steeds groter. Na dertien ronden is het Fernando Alonso die als eerste voor een reguliere stop naar binnen komt. Op datzelfde moment is Hamilton zijn achterstand op Vettel aan het verkleinen.

Er speelt zich hierna vooral een strategisch spel af tussen Vettel en Hamilton. In ronde vijftien komt de Ferrari-coureur naar binnen voor een nieuw setje softs. Hamilton rijdt langer door en komt zeven ronden laten naar binnen. De Brit kiest echter voor de medium band, waarop hij een langere stint zal rijden. Vettel heeft de achterstand ondertussen voldoende verkleind om weer aan de leiding te komen.

Ook Valtteri Bottas rijdt langer door op de softs, waardoor Vettel achter de Fin vast komt te zitten. Dit geeft Hamilton de mogelijkheid om weer wat in te lopen. Uiteindelijk komt de Ferrari-coureur, al dan niet met twee wielen op het gras, voorbij aan Bottas.

In de vierendertigste ronde maakt Stoffel Vandoorne een fout door in de eerste bocht in te sturen op Felipe Massa. De Belg ziet de Williams-coureur niet en breekt hierbij zijn ophanging af, hetgeen voor een virtual safety car zorgt. Verschillende coureurs maken tijdens dit moment hun pitstop. Ook Lewis Hamilton gaat naar binnen en wisselt de medium band voor de softs in. Een ronde later komt ook Vettel binnen voor zijn tweede pitstop. De Duitser laat de medium band monteren en duikt na het uitkomen van de pitstraat samen met Hamilton de eerste bocht in. Ze raken elkaar licht, maar Vettel behoudt de leiding.

In ronde negenendertig geeft de Mercedes-bolide van Bottas de geest, waardoor Daniel Ricciardo doorschuift naar de derde plek. Het uitvallen van de Fin betekent dat er van ieder van de top drie teams slechts één auto aan de finish komt.

Het blijft lang spannend om de leiding. In ronde vierenveertig neemt Hamilton echter de leiding van Vettel over, welke deze hierna ook niet meer uit handen geeft.

Sergio Perez en Esteban Ocon halen een geweldig resultaat voor Force India binnen, door als vierde en vijfde over de streep te komen. Ook Pascal Wehrlein zet een prima prestatie neer. De vanuit het op de grid ontbrekende Manor overgekomen coureur wordt achtste en haalt zo de eerste punten voor het team uit Hinwil binnen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS