Formule 1

Max Verstappens Grand Prix van Spanje duurt maar twintig seconden, Lewis Hamilton pakt overwinning + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 mei 2017 13:39

MONTMELO - Na het hoogtepunt van vorig jaar, toen hij de Grand Prix van Spanje won, moest hij dit jaar een grote teleurstelling slikken. Max Verstappen viel al in de eerste ronde uit door een touché met Kimi Räikkonen. Zodoende moest hij vanuit de paddock toezien hoe Lewis Hamilton de de race op Circuit de Catalunya won, vlak voor Sebastian Vettel, die tweede werd, en nummer drie Daniel Ricciardo.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix Spanje


En zo zat de Grand Prix van Spanje voor Verstappen er dus al op na zo'n twintig seconden. Tijdens de start kwam hij in aanraking met Kimi Räikkönen die een tik op zijn rechterachterhand kreeg door Valtteri Bottas, waardoor beide coureurs al in de eerste ronde uitvielen. Vooraan was het intussen Sebastian Vettel die de van polepositon vertrokken Lewis Hamilton had verschalkt en al snel een gaatje sloeg met de Brit van Mercedes.

Na vijftien ronden was Vettel de eerste van de twee kemphanen vooraan die de pits opzocht voor vers rubber. Ondertussen bleef Hamilton zijn ronden afwerken voordat hij in de 22ste ronde zelf naar binnen kwam voor een servicebeurt. Hij liet een setje mediumbanden monteren tegen de softbanden die Vettel eerder opnieuw meekreeg. De Duitser moest dus sowieso nog een keer binnenkomen, Hamilton, die op de softband was begonnen, daarentegen niet.

Vettel kwam op de tweede plaats achter Bottas te rijden. De Ferrari-ridjer bewees drie ronden later over vechtersmentaliteit te beschikken door via een fraaie uitremactie, die zelfs deels door het gras voerde, de Fin te verschalken.

Ondertussen reed Daniel Ricciardo in niemandsland op grote achterstand van de top drie. De Australiër van Red Bull racing mocht hopen op een meer competitieve snelheid aangezien zijn teamgenoot Verstappen tijdens de kwalificatie had getoond dat de vernieuwde RB13 een stuk sneller was geworden.

Na 35 ronden werd de virtual safety car ingezet na een touché van Stoffel Vandoorne met Felipe Massa. Daardoor zag de Belg van McLaren zijn voorwielophanging zag afbreken en genoodzaakt was zijn MCL32 in het grind te parkeren.

Twee ronden later kwam nummer twee Hamilton binnen voor een set softbanden en kwam als tweede terug de baan op. Meteen daarna kwam ook Vettel binnen, die nu naar de mediumband overstapte. Hamilton kwam naast Vettel terecht voor de eerste bocht, de twee raakten elkaar waardoor de Mercedes-coureur kort door het gravel ging, maar Vettel bleef aan de leiding.

En zo werd de in eerste instantie niet al te spannende race dan toch nog enerverend. Want even later viel Bottas uit met een kapotte auto, schoof Ricciardo op naar de derde plaats en het verschil tussen Vettel en Hamilton bedroeg slechts zes tienden van een seconde. Maar in ronde 44 liet Hamilton zien wat voor klasse-coureur hij is door Vettel, weliswaar met behulp van DRS. met een fraaie actie te passeren.

Force India was intussen de lachende derde, want het had Sergio Pérez op de vierde plaats rijden en Esteban Ocon op de vijfde plaats. En ook Pascal Wehrlein was in zijn nopjes met zijn onwaarschijnlijke zevende plaats, waarmee hij acht (!) posities naar voren was opgeschoven. Uiteindelijk moest hij zich tevredenstellen met de achtste plaats omdat hij een vijfsecondestraf kreeg opgelegd wegens een onregelmatigheid bij zijn enige pitstop.

Vooraan slaagde Hamilton erin een gat van een kleine vier seconden te slaan met Vettel en zo rechtstreeks naar zijn tweede overwinning van het seizoen te rijden en de 55ste van zijn carrière. Daarmee kreeg de titelstrijd een flinke impuls, want Hamilton is kampioenschapsleider Vettel nu genaderd tot op zes punten (104 om 98).

UITSLAG

1. Lewis Hamilton (Mercedes) - 66 giri in 1.35’56”497
2. Sebastian Vettel (Ferrari) - 3”490
3. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) - 1’15”820
4. Sergio Perez (Force India-Mercedes) - 1 ronde
5. Esteban Ocon (Force India-Mercedes) - 1 ronde
6. Nico Hulkenberg (Renault) - 1 giro
7. Carlos Sainz (Toro Rosso-Renault) - 1 ronde
8. Pascal Wehrlein (Sauber-Ferrari) - 1 ronde
9. Daniil Kvyat (Toro Rosso-Renault) - 1 ronde
10. Romain Grosjean (Haas-Ferrari) - 1 ronde
11. Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) - 2 rondes
12. Fernando Alonso (McLaren-Honda) - 2 rondes
13. Felipe Massa (Williams-Mercedes) - 2 rondes
14. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 2 rondes
15. Jolyon Palmer (Renault) - 2 rondes
16. Lance Stroll (Williams-Mercedes) - 2 rondes

Uitgevallen:
38ste ronde- Valtteri Bottas (Mercedes)
32ste ronde Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda)
1e ronde Max Verstappen (Red Bull-Renault)
Kimi Räikkönen (Ferrari)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS