Formule 1

Max Verstappen finisht weer eens een race: P4 in GP Groot-Brittannië; zege voor Lewis Hamilton + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juli 2017 13:29

SILVERSTONE - Oké, hij was deze keer dan niet uitgevallen, maar met de vierde plaats tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië zal Max Verstappen niet heel tevreden zijn geweest. De Nederlander van Red Bull Racing finishte op grote achterstand van winnaar Lewis Hamilton. Daarachter werd diens teamgenoot Valtteri Bottas tweede na een spectaculaire slotfase. De derde plaats was voor Ferrari-rijder Kimi Räikkönen.

Max Verstappen Red Bull Racing Grand Prix Groot-Brittannië


Voor Hamilton was het zijn vierde opeenvolgende zege op het circuit van Silverstone. De Brit van Mercedes, die ouderwets dominant was, had daarmee zijn afwezigheid tijdens het Formule 1-promotie-evenement F1 LIVE in Londen dubbel en dwars goed gemaakt voor de Britse fans. Die kregen overigens een voor het grootste deel doodsaaie race voorgeschoteld waarin pitstops het verschil maakten. Noemenswaardige actie op de baan was er, op de slotfase na, namelijk nauwelijks.

De race begon met een herstart nadat Jolyon Palmer was stilgevallen in de formatieronde. Toen de lichten dan toch waren gedoofd, maakte Verstappen direct een plaats goed, leverde die na een actie buitenom weer in bij Sebastian Vettel om hem in de volgende bocht terug te pakken. Een ronde later was de race voor Carlos Sainz al voorbij na een touché met teamgenoot Daniil Kvyat waardoor hij spinde, de achtervleugel van Pascal Wehrlein beschadigde en in het gras tot stilstand kwam. De safety car kwam de baan op waardoor het veld in elkaar schoof.

Na de hervatting drong Vettel aan bij Verstappen en haalde hem in de dertiende ronde in. Althans zo leek het. Vettel duwde Verstappen buiten de baan en de Nederlander slaagde erin zijn positie te heroveren. Vijf ronden later was het de Duitser die de eerste pitstop maakte en als zesde terugkeerde op de baan. Een ronde later volgde Verstappen. Een probleem met een wielmoer kostte hem vervolgens zijn plaats in de race, want hij kwam net achter Vettel terug op de baan.

Daniel Ricciardo, die de race van de laatste startrij was begonnen, was intussen opgerukt naar de tiende plaats en even later lag hij zelfs al zesde achter Verstappen, al moest hij nog wel een pitstop maken. Dat deed hij in de 33ste ronde als laatste van het hele veld en viel daardoor terug naar de tiende plaats.

Een ronde eerder had ook Valtteri Bottas zijn stop gemaakt en kwam voor Verstappen de baan op. De Fin van Ferrari gaf de saaie race nog een klein beetje glans door in de 43ste ronde met een fraaie inhaalactie op nummer drie Vettel. In de slotfase was er volop consternatie bij Ferrari, met pitstops en een lekke band van Vettel waardoor Bottas naar de tweede plaats opschoof. Zo kwam niet alleen Bottas dichterbij aan de leider in het WK, maar bewees hij ook zijn teamgenoot Hamilton, die tweede staat in het WK, natuurlijk een dienst.

Ook Verstappen profiteerde. Ondanks een pitstop in de voorlaatste ronde schoof hij op naar de vierde plaats, vlak voor Ricciardo. Vooraan haalde Hamilton zijn schouders op. Stoïcijns en foutloos was hij naar zijn vierde vierde opeenvolgende thuisoverwinning gereden.

UITSLAG
1. Lewis Hamilton (Mercedes) - 51 giri 1.21'27"430
2. Valtteri Bottas (Mercedes) - 14"063
3. Kimi Räikkönen (Ferrari) - 36"570
4. Max Verstappen (Red Bull-Renault) - 52"125
5. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) - 1'05"955
6. Nico Hülkenberg (Renault) - 1'08"109
7. Sebastian Vettel (Ferrari) - 1'33"989
8. Esteban Ocon (Force India-Mercedes) - 1 ronde
9. Sergio Pérez (Force India-Mercedes) - 1 ronde
10. Felipe Massa (Williams-Mercedes) - 1 ronde
11. Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) - 1 ronde
12. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 1 ronde
13. Romain Grosjean (Haas-Ferrari) - 1 ronde
14. Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) - 1 ronde
15. Daniil Kvyat (Toro Rosso-Renault) - 1 ronde
16. Lance Stroll (Williams-Mercedes) - 1 ronde
17. Pascal Wehrlein (Sauber-Ferrari) - 1 ronde

Uitgevallen:
32ste ronde - Fernando Alonso
1ste ronde - Carlos Sainz
Formatieronde - Jolyon Palmer

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS