Formule 1

Kimi Räikkönen vanaf vandaag de oudste coureur van het Formule 1-veld

Uitgegeven door Bas Holtkamp • 17 oktober 2016 17:30

Kimi Räikkönen is vandaag jarig en is hiermee dit jaar de oudste coureur van het Formule 1-veld. De coureur die samen met Sebastian Vettel uitkomt voor het team van Ferrari blaast vandaag 37 kaarsjes uit.



Räikkönen begon op zijn tiende met karten en eind jaren '90 werd hij tweede in het Formule Super A kartkampioenschap met het PDB Racing Team van de Nederlander Peter de Bruijn. De jaren erop reed hij erg succesvol in de formuleklasses en na slechts 23 races maakte hij in 2001 al zijn debuut in de Formule 1. Hij maakte direct indruk door tijdens zijn eerste race al in de punten te rijden. Toen Mika Häkkinen dat jaar zijn afscheid aankondigde, adviseerde de tweevoudig wereldkampioen zijn team om Kimi als vervanger aan te stellen.

In totaal reed 'The Iceman' vijf jaar voor het team van McLaren. Helaas waren de bolides van dat team in die jaren niet heel betrouwbaar. Zonder alle mechanische pech had er zeker meer in gezeten dan tweemaal de tweede plek in het kampioenschap. Räikkönen besloot mede daarom over te stappen naar het succesvolle Ferrari om de racestoel van Schumacher over te nemen. 2007 werd een zinderend kampioenschap waar Alfred Hitchcock nog een puntje aan kon zuigen. McLaren was zowel met Alonso als Hamilton op titelkoers maar in de laatste race ging Kimi er als een dief in de nacht met de titel vandoor. Het verschil met zowel Fernando als Lewis bedroeg slechts één punt.

De jaren erop behaalde hij wat wisselende successen bij Ferrari en in 2009 besloot de Fin zijn Formule 1-helm in de wilgen te hangen. Het racevirus liet hem echter niet los en hij nam een aantal jaar deel aan het WRC met een Citroën. Dat de Formule 1 meer zijn ding was, bleek wel uit het feit dat hij in 2012 terugkeerde naar de koningsklasse. Na twee redelijk succesvolle jaren bij Lotus keerde hij terug bij het team waar hij zijn grootste succes behaalde: Ferrari. Hier maakte hij aardig wat ups en downs mee en met name dit jaar heeft Max Verstappen hem hoogstwaarschijnlijk wat extra grijze haren bezorgd.

Geniet hier van wat mooie hoogtepunten uit de loopbaan van Kimi Räikkönen:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS