Formule 1

Jean Todt: "Kubica moet medische controles voor Formule 1-licentie doorstaan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 november 2017 12:43

ABU DHABI - Medische specialisten zullen Robert Kubica onderzoeken voordat hij een FIA superlicentie krijgt. Dat zei FIA-president Jean Todt in Abu Dhabi voorafgaand aan de plaatselijke Grand Prix, de finale van het seizoen. Zeven jaar nadat Kubica bijna zijn rechterarm verloor in een rallycrash, staat de voormalige BMW- en Renault-coureur op het punt een nieuw contract te tekenen bij Williams.

Jean Todt Grand Prix Abi Dhabi


"Ja, we werken nu met hem samen om te beoordelen of zijn verwondingen uit het verleden zijn vermogen om in de Formule 1 te presteren, zal beďnvloeden", aldus Paddy Lowe, teambaas van Williams. De 32-jarige Kubica zal Williams-auto van dit seizoen volgende week testen. Lowe: "Tot nu toe waren er geen problemen. Laten we kijken wat er volgende week gebeurt. Williams overweegt ook andere kandidaten en we zullen dit weekend of zelfs volgende week nog geen beslissing nemen."

Dat zou kunnen omdat de FIA het erover eens moet zijn dat Kubica, die zijn arm slechts beperkt kan gebruiken, fit is en dat het veilig is om hem te laten terugkeren in de koningsklasse van de autosport. "We hebben relevante deskundigen en ik twijfel er niet aan dat alle noodzakelijke controles op elk niveau zullen worden uitgevoerd als de situatie dat vereist", zei Todt. "De artsen zullen beslissen of hij een superlicentie krijgt."

Ook op commercieel niveau lijken de kansen van Kubica groot. Blick, een Zwitserse krant, beweert dat de Pool de Poolse oliemaatschappij Lotos als sponsor zal meenemen. Williams zal volgende week in Abu Dhabi echter ook Renault-reservecoureur Sergey Sirotkin testen. De Rus wordt ondersteund door het lucratieve Russische programma SMP Racing.

Lowe: "We hebben nog niet eerder met Sergey gewerkt, dus laten we eens kijken waar dit toe kan leiden - een korte- of een langetermijnsamenwerking. "In ieder geval denk ik dat hij een interessante coureur is."

Maar Toto Wolff, die Williams onder druk zet om Mercedes-junior Pascal Wehrlein te contracteren, benadrukt dat Kubica de duidelijke favoriet is. "Volgens mij is het duidelijk dat Robert de prioriteit heeft bij Williams", zei hij tegen Auto Bild. "Ik denk dat hij de kans verdient, ook al is er een kleine kans dat het niet voor hem werkt. Maar niemand wil dat zien."

Wil je ook eens de Formule 1 bezoeken? Kijk dan HIER!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS