Formule 1

Helmut Marko over de bezetting van hun stoeltjes voor de toekomst: "We zijn Red Bull, wij zijn anders!"

Uitgegeven door Wim Boekel • 4 oktober 2017 17:31

Red Bull-consultant Helmut Marko, neemt niet snel een blad voor de mond. Dit keer roept de Oostenrijker dat de promotie van Pierre Gasly naar de Formule 1 toont dat Red Bull ‘ballen’ heeft in tegenstelling tot Mercedes en Ferrari. Zo liet Red Bull al vroeg Max Verstappen promoveren in de Formule 1. De Fransman is de volgende coureur uit het opleidingsprogramma, die de kans krijgt om zich in de hoogste klasse van de autosport te bewijzen. De coureur verving tijdens de Grand Prix van Maleisië Daniil Kvyat en finishte bij zijn debuut op de veertiende plek. De verwachting is dat de twintiger in 2014 een volledig seizoen voor het team uit Faenza gaat rijden.

Formula One Helmut Marko Red Bull

“Ik kan je dat erg snel vertellen”, reageerde Marko tegenover het Engelse Autosport, als gevraagd wordt naar een snelle aankondiging van de Fransman voor 2018. “Red Bull, in volledig contrast ten opzichte van Ferrari en Mercedes, heeft de ballen, en we zetten jongen rijders in de auto. Dus laten we het gaan zien. We hebben onze ideeën en zo snel als alles is afgerond, laten we je het weten.”

Ondanks dat Mercedes en Ferrari ook juniorprogramma’s hebben, zijn deze kleiner dan die van de energiedrankenfabrikant en geven zij de voorkeur aan ervaren coureurs in hun teams. Beide renstallen hebben wel jonge coureurs op de rand van de F1 of er net in. Zo bracht Mercedes Pascal Wherlein en Esteban Ocon in eerste instantie naar Manor. Ferrari lijkt Sauber als juniortak te gaan gebruiken en kunnen komend jaar mogelijk Charles Leclerc en Antonio Giovinazzi bij het Zwitserse team plaatsen.

De verwachting is wel dat Gasly volgend jaar naast Daniil Kvyat mag plaatsnemen bij Toro Rosso. In het opleidingsprogramma zijn de overige coureurs nog niet klaar voor de Formule 1. Toch gaan er geruchten dat er een coureur met geld naar het kleine Italiaanse team gaat komen. Zo vallen in de paddock de namen van Wehrlein, Ericsson, Palmer en andere kandidaten, maar volgens Marko gaat dit niet gebeuren. “Wij zijn Red Bull, wij zijn anders” reageert de consultant. “Het is lastig om het je voor te stellen.” Wat betreft Honda-protogé en F2-coureur Nobuharu Matsushita zegt de Oostenrijker dat hij nog niet klaar is voor de Formule 1. “Ik denk niet dat hij klaar is.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS