Formule 1

FOTO'S: Lexus introduceert de RX 450hL: luxe, ruimte en comfort voor maximaal 7 inzittenden

Uitgegeven door HJ van Keulen • 8 maart 2018 17:44

Dankzij een verlenging van de carrosserie en de nieuwe derde zitrij is de Lexus RX 450hL nog ruimer dan de reguliere RX. De Lexus RX was twintig jaar al uniek. Het was de eerste auto in het toen nieuwe segment van de luxueuze crossovers. Sindsdien is het wereldwijd de populairste luxe-SUV. De Lexus RX 450hL behoudt zijn stijlvolle vormgeving en biedt nu ook de mogelijkheid passagiers mee te nemen op de derde zitrij.

Lexus-RX-450hL

Lexus heeft de carrosserie van de RX onopvallend aan de achterzijde met 110 mm verlengd. De achterruit staat onder een steilere hoek dan de reguliere RX. Daardoor is ook geheel achterin, achter de derde zitrij, voldoende hoofd- en zitruimte én bagageruimte. De tweede zitrij is neerklapbaar in de verhouding 40/20/40. Met een hendel is de stoel op de tweede zitrij naar voren te schuiven voor toegang naar de derde zitrij. De vloer van de bagageruimte in de Lexus RX 450hL is langer dan die in concurrerende modellen, zodat deze Lexus meer gebruiksmogelijkheden biedt.

Comfort en luxe
De derde zitrij in de Lexus RX 450hL biedt hetzelfde comfort en dezelfde luxe als de tweede zitrij. Doordat de tweede zitrij iets hoger is geplaatst, hebben de passagiers op de derde rij voldoende voetenruimte. De standaard lederen interieurbekleding is leverbaar in diverse kleuren. De in drie zones in te stellen climate control is voorzien van uitstroomopeningen bij de derde zitrij. Voor extra gebruiksgemak is de derde zitrij elektrisch neerklapbaar. De Smart Power-achterklep is standaard op de Luxury Line en President Line: wanneer de gebruiker een hand in de buurt van het Lexus embleem houdt, opent de vijfde deur zich automatisch. Details die de veelzijdigheid van de Lexus RX 450hL verder verhogen, zijn de vlakke laadvloer achter de derde zitrij, twee bekerhouders achterin, een eenvoudig op te bergen hoedenplank en afgedekte schuifrails.

Lexus-RX-450hL

Lexus Signature Design
De Lexus RX 450hL biedt dezelfde veiligheid, stijl, luxe en prestaties als de versies met twee zitrijen. De vooruitstrevende combinatie van veelzijdigheid, luxe en comfort is verpakt in een carrosserie met scherpe vouwen en rondingen. Lexus’ kenmerkende ‘spindle’-grille is afgewerkt met een verchroomde omlijsting. De optionele L-vormige LED-koplampen zijn per kant voorzien van drie L-vormige elementen.

De in zwart afgewerkte C-stijlen wekken de indruk dat het dak zweeft. De vormen van de grille komen terug aan de achterzijde van de carrosserie en in de L-vormige LED-achterlichten die om de hoek van de carrosserie in het spatbord doorlopen. De 20-inch wielen versterken de krachtige uitstraling van de Lexus RX 450hL. Alle carrosseriekleuren zijn voorzien van een krasbestendige en zelfherstellende laag van duurzame macromoleculaire polymeren.

Lexus veiligheid
De Lexus RX 450hL is voorzien van gordijnairbags over de volle lengte van het interieur. Het standaard Lexus Safety System + omvat het Pre-Crash Safety System (PCS) met voetgangersherkenning, Lane Keeping Assist (LKA) met stuurcorrectiefunctie, Automatic High Beam (AHB) en All-Speed Dynamic Radar Cruise Control. De Lexus RX 450hL President Line is standaard voorzien van Blind Spot Monitor (BSM) met Panoramic View Monitor (PVM), Rear Cross Traffic Alert en Adaptive High Beam System (AHS).

Lexus-RX-450hL

Aandrijving
De Lexus RX 450hL met Lexus Hybrid Drive combineert de 3,5-liter V6 benzinemotor met brandstofinspuiting en met twee koppelrijke elektromotoren. Het systeemvermogen bedraagt 230 kW/313 pk. Het AWD-systeem is uniek voor deze hybride-uitvoering. Deze werkt zonder zware overbrengingen en aandrijfassen naar de achteras; slechts een aparte elektromotor drijft de achterwielen aan als dat nodig is om optimale tractie te garanderen.

Comfort en wegligging
De 7-persoonsversie van de Lexus RX 450h biedt hetzelfde luxueuze, soepele en stille comfort en dezelfde wegligging als de versies met twee zitrijen. De wielophanging met veerpoten voor en dubbele wieldraagarmen achter zorgen voor optimale wendbaarheid en stabiliteit op elk wegdek. Electric Power Steering (EPS) zorgt voor een aangename besturing met uitstekende feedback. De topuitvoering is bovendien voorzien van Adaptive Variable Suspension (AVS), dat de demping aanpast aan de toestand van het wegdek en de omstandigheden.

Lexus-RX-450hLl

Verfijnd interieurdesign
Het interieur van de Lexus RX 450hL is zeer verfijnd vormgegeven, met stoelen die nauw op het lichaam aansluiten. Optioneel is luxueuze interieurafwerking met hout dat vloeiend meebuigt met de middenconsole. Er is keuze uit Matte Bamboo, Walnut, Dark Brown Shimamoku, 3D Film en Laser Cut Dark Wood. De optionele fullcolour Head-Up Display die in het instrumentenpaneel geïntegreerd is, projecteert desgewenst essentiële informatie op de voorruit, zodat de bestuurder zijn blik niet hoeft af te wenden en op de weg kan blijven focussen.

Multimedia
De multimedia in de nieuwe Lexus RX 450hL voldoet aan alle wensen – van krachtige audio tot vooruitstrevende displays. Het standaard Display Audio-systeem omvat een 8-inch scherm, AM/FM Radio, Bluetooth®-audio, stemherkenning, een micro SD-kaartslot, een mini-AUX-aansluiting, twee USB-poorten en twaalf speakers. Knoppen die de bestuurder veel gebruikt, zijn onder handbereik geplaatst. Dankzij de USB-poorten bij de middelste zitrij kunnen de passagiers daar hun multimedia-apparaten gebruiken en opladen.
De topversie biedt standaard een Mark Levinson Premium Surround System – met vijftien speakers, een vermogen van 835 watt en een geluidskwaliteit die zelfs de grootste liefhebber in vervoering brengt. Geavanceerde Clari Fi™-technologie om de geluidskwaliteit te herstellen, blaast nieuw leven in digitale geluidsbestanden.
Ook verkrijgbaar is het eerste 12,3-inch multimediadisplay met gedeeld scherm van hoge resolutie. Dat biedt navigatie op het volledige scherm of tegelijk op het gedeelde scherm toegang tot de audio-instellingen, de climate control en allerlei systemen aan boord. Deze optie is inclusief het gemakkelijk te gebruiken Remote Touch Interface.

Lexus-RX-450hL

Specificaties Lexus RX 450hL

Motor en aandrijflijn/prestaties
•	Lexus Hybrid Drive met 3,5-liter V6, 2 elektromotoren en elektronische continu variabele transmissie.
• Systeemvermogen 230 kW/313 pk.
• Standaard AWD met onafhankelijk functionerende elektromotor achter.
• 37 kW nikkel-metaal hydride (Ni MH) hybridebatterij.

Onderstel, carrosserie
• Een aantal vooruitstrevende technieken verhogen de carrosseriestijfheid, zoals hightech lijmen en laserschroeflassen.
Uitgebreide toepassing van staal met hoge treksterkte het een proces dat ‘annular frame construction’ heet,
om subframes rond de portieren te versterken.
• Lichtmetalen 20-inch wielen met banden in de maat 235/55R20.

Veiligheid
• Dankzij Lexus Safety System + met Pre-Crash Safety System (PCS), Lane Keeping Assist (LKA) met stuurcorrectiefunctie,
Automatic High Beam (AHB) en All-speed Dynamic Radar Cruise Control goed voor 5 Euro NCAP-sterren.
• Blind Spot Monitor (BSM) met Rear Cross Traffic Braking standaard op President Line
• 10 SRS-airbags, inclusief tweetraps bestuurders- en passagiersairbags met twee compartimenten, knieairbags voor
bestuurder en passagier, zijairbags voorin en achterin, gordijnairbags over volle lengte.
• Antiblokkeer-remsysteem (ABS) met vier sensors en vier kanalen met Electronic Brake force Distribution (EBD),
Brake Assist (BA), Traction Control (TRAC), Vehicle Stability Control (VSC) en Hill-start Assist Control
• Smart Stop Technology verlaagt ogenblikkelijk het motorvermogen als onder bepaalde omstandigheden tegelijk het
rempedaal en het gaspedaal worden ingetrapt.
• Actieve hoofdsteunen voorin ter beperking van de ernst van een whiplash in het geval van een aanrijding op lage snelheid
aan de achterzijde.
• Panoramic View Monitor standaard op president Line.

Luxe, Comfort en gebruiksgemak
• 10-voudig verstelbare voorstoelen met verstelbare lendensteunen
• Voorruit van geluiddempend glas.
• Persoonlijk aanpasbare voertuiginstellingen, inclusief voorkeuren voor deurvergrendeling, (interieur)verlichting,
Easy Exit-functie voor bestuurdersstoel en ruitbediening.
• Automatische Tri-Zone climate control met interieurluchtfilter
• Met leder beklede zitplaatsen.
• Met leder bekleed driespaaksstuurwiel met geïntegreerde audiobediening.
• Lexus Display Audio; 8-inch multimedia kleurendisplay en twaalf speakers
• Smart Power vijfde deur.
• Elektrisch verstelbare (in hoogte en diepte) stuurkolom.
• SmartAccess met Start/Stop-knop.


De Lexus RX 450hL is voorzien van extra uitrusting, zoals geïntegreerde navigatie, audiosysteem met twaalf speakers, verwarmbare en geventileerde stoelen voorin en verwarmbaar stuurwiel.

Belangrijkste opties
•	Elektrisch bedienbaar zonnedak.
• Luxury Package met de inhoud van het Premium Package en 20-inch wielen, verwarmbare en geventileerde stoelen voorin
en verwarmbaar stuurwiel, stoelen met semi-anilineleder bekleed, elektrisch bedienbaar zonnedak en climate control
met smog-sensors.
• Mark Levinson® Surround Sound system met vijftien speakers.
• Navigation Package met 12,3-inch display, Remote Touch Navigation, geavanceerde stembediening, Digital Radio (DAB),
draadloze oplader en meer.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS