Formule 1

Formule 1: Renault legt de oorzaak van de problemen uit: de waarde van de turbo lag te hoog

Uitgegeven door Wim Boekel • 5 november 2017 07:26

Max Verstappen mocht dan de Grand Prix van Mexico gewonnen hebben. Toch zag Renault van de andere F1-motoren er vier kapot gaan. Inmiddels heeft het Franse merk het probleem gevonden en deze lijkt aan het karakter van het circuit te liggen. Max Verstappen en Carlos Sainz reden de race uit, maar de beide Toro Rosso's, Daniel Ricciardo en Renault fabriekscoureur Nico Hulkenberg vielen uit.

Carlos Sainz Renault F1

Inmiddels heeft Renault bevestigd dat ze een miscalculatie hebben gemaakt in de balans tussen prestatie en betrouwbaarheid toen de equipe zich voorbereidde op de race op het Hermano Rodriguez-circuit. De baan ligt 2.240 meter boven zeeniveau, wat aanzienlijk hoger is dan de baan in Sao Paulo. Dit circuit ligt als tweede hoogste op 800 meter.

nMax Verstappen F1

De hoogte betekent dat de lucht veel dunner is. Minder zuurstof betekent problemen voor de interne verbrandingsmotor gedurende de verbrandingsfase. Omdat te balanceren moet de turbo harder werken om meer lucht in de verbrandingskamer te krijgen. Hoe zwaarder het werk voor de turbo wordt, hoe hoger de temperatuur daarvan. Het gevolg is dat de levensduur verkort wordt van de turbo.

Voorafgaande aan het weekend liet Renault haar motoren 108.000/min lopen. De engineers ontdekten na de eerste problemen tijdens de trainingssessies dat deze waarde waarop de turbo liep te hoog lag. Daarom werd het toerental verlaagt tot 102.000/min voor de race. Dit betekent omgerekend een verlies van 0,15 seconden per ronde.

Opvallend is dat Ferrari haar turbo kan laten lopen op een maximum van 125.000/min en Mercedes daar iets onder zit. Volgens de Duitse journalist Michael Schmidt betekent dat voor Daniel Ricciardo en Brendon Hartley dat ze mogelijk opnieuw nieuwe motorenelementen moeten laten plaatsen in de auto. Waardoor het tweetal mogelijk weer gridstraffen krijgt in Brazilië.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS