Formule 1

FIA strijkt €75 miljoen op na overname Formule 1: "Ik was er niet bij betrokken"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 30 januari 2017 06:28

Berichten in de media hebben de afgelopen dagen de suggestie gewekt dat de FIA door de overname van Liberty Media op de Formule 1 een bedrag verdiende van bijna €75 miljoen. Dit roept zorgen op omtrent een eventueel geval van belangenverstrengeling voor de FIA. Het besturende orgaan van de sport heeft in die hoedanigheid eerst zijn toestemming gegeven voor de verkoop.

Formule 1 2017 Liberty Media


Onder de voorwaarden, waardoor de voormalige eigenaren van de CVC hun aandelen verkochten aan de FIA in 2013, kon alleen maar door goedkeuring van de overname hun één procent aandelen innen. Dit percentage zat tot begin vorige week in het moederbedrijf Delta Topco.

De FIA betaalde CVC iets minder dan €470.000,00 voor het aandeel drie jaar geleden. Dit aandelenpakket zou door de overname van Liberty gegroeid zijn naar €75 miljoen. De ethische code van de FIA zegt dat: "De FIA partijen en derden mogen hun diensten niet uitvoeren in een situatie met een bestaand of potentieel conflict in belangen."

Voor 2013 had de FIA geen commercieel aandeel in de sport om zo binnen de regels van de Europese wet te blijven, mocht zich een belangenverstrengeling voordoen. Liberty CEO Chase Carey was eerder deze week gehoord over de situatie door ITV News. Hij gaf aan dat zulke historische details in de regelgeving van de Formule 1 en eigenaarschap niet bij hem bekend waren. "Ik was er niet bij betrokken. Ik denk niet dat het mijn plaats is om terug te gaan en na te gaan of er dingen zijn, die besloten zijn door andere partijen in andere tijden. Ik was er niet bij en niet bij betrokken," zegt Carey "Ik was geen deel van dat groeiproces. Je vraagt mij naar iets waar ik geen deel van uitmaakte. De FIA bezat een percentage. Ze hebben een eerlijke waarde gekregen voor wat ze bezaten. Ik heb maar een paar maanden ervaring met hen. Ze reguleren de sport in een eerlijke en gelijke manier."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS