Formule 1

Ferrari woedend op Max Verstappen, Lewis Hamilton wint + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 oktober 2016 20:47

MEXICO CITY - Max Verstappen is zondag op spectaculaire wijze derde geworden tijdens de Grand Prix van Mexico. De coureur van Red Bull Racing verdedigde in de laatste ronden zijn positie op Sebastian Vettel met hand en tand nadat hij zich had verremd en rechtdoor was geschoten. Vooraan won Lewis Hamilton de race en hield teamgenoot bij Mercedes Nico Rosberg zijn titeldroom levend door tweede te worden.



Verstappen was goed weg bij de start. Hij claimde vrijwel meteen de tweede plaats van Rosberg, maar moest die plek luttele tellen later prijsgeven omdat de Duitser op pure snelheid op het lange rechte stuk naar de eerste bocht weer gelijk kwam met de Nederlander.

In de eerste bocht koos Verstappen goed positie en kon zodoende opnieuw de tweede plek claimen, al deed hij dat wel door Rosberg naast de baan te duwen, een incident dat even later 'under investigation' kwam van de stewards. Ondertussen was er achterin het veld van alles fout gegaan met Pascal Wehrlein, die in de boarding knalde. Vervolgens moest de virtual safetycar ingesteld worden om orde op zaken te stellen. Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo dook snel de pitstraat in die zijn setje supersoftbanden inruilde voor nieuwe mediumbanden.

Nadat het veld weer werd vrijgegeven joeg Verstappen nadrukkelijk op Rosberg die vlak voor hem reed. Even later oordeelde de wedstrijdleiding dat het startincident in de eerste bocht onbestraft bleef en kon de negentienjarige Limburger zonder zorgen er eens goed voor gaan zitten. Vooraan bouwde wedstrijdleider Lewis Hamilton gestaag aan een comfortabele voorsprong.

Na dertien ronden kwam ook Max Verstappen binnen voor nieuwe banden en met een nieuw setje mediumbanden vervolgde hij zijn weg. Hij dook weldra achter Ricciardo op, die op dat moment op de zevende plaats reed. Omdat Verstappens banden elf ronden jonger waren, kwam hij met rasse schreden dichterbij aan zijn teamgenoot.

Na twintig ronden kwam Rosberg binnen voor zijn eerste pitstop en was het even de vraag of de Red Bulls hem daardoor konden kloppen, maar hij hield bij het uitkomen van de pitstraat zo'n twee seconden over op Ricciardo. Twee ronden later liet diezelfde Ricciardo Verstappen voorbij omdat die met zijn jongere banden een stuk sneller was.

Daarna had de onteketende Nederlander Rosberg in het vizier. In ronde 49 was hij opgerukt tot in de DRS-seconde van de wereldkampioenschapsleider van Mercedes. Een ronde later ging hij binnendoor bij Rosberg maar had te veel snelheid, ging daardoor wijd en moest vervolgens zijn plaats teruggeven. Intussen kwam Ricciardo binnen voor zijn tweede pitstop en liet een set softbanden monteren om daarmee de race uit te rijden.

In de slotafse van de race kwam Sebastian Vettel nadrukkelijk dichterbij aan Verstappen en in ronde 68 wilde de Duitser aan hem voorbij, nadat de Nederlander zich had verremd en vervolgens door het gras was gegaan. Daardoor behield Verstappen de derde plaats en gaf hij zijn positie niet af aan Vettel. Ricciardo was mede daardoor vlak achter de Ferrari-coureur opgedoken.

Intussen beklaagde Vettel zich nadrukkelijk en op niet mis te verstane wijze over de boordradio en kon Ricciardo hem aanvallen. Vettel bewoog daarbij tijdens het remmen, hetgeen sinds de vorige Grand Prix in de Verenigde Staten juist is verboden. Verstappen finishte de race zo toch als derde, achter winnaar Hamilton en nummer twee Rosberg./ Tekst John ter Meer

UITSLAG GP Mexico

01	Lewis Hamilton	   Mercedes	71 laps - 1h40m31.402s	1
02 Nico Rosberg Mercedes +8.354 1
03 Sebastian Vettel Ferrari +17.313 1
04 Daniel Ricciardo Red Bull +20.858 2
05 Max Verstappen Red Bull +21.323 1
06 Kimi Raikkonen Ferrari +49.376 2
07 Nico Hulkenberg Force India +58.891 1
08 Valtteri Bottas Williams +65.612 1
09 Felipe Massa Williams +76.206 1
10 Sergio Perez Force India +76.798 1
11 Marcus Ericsson Sauber +1 lap 1
12 Jenson Button McLaren +1 lap 1
13 Fernando Alonso McLaren +1 lap 2
14 Jolyon Palmer Renault +1 lap 1
15 Felipe Nasr Sauber +1 lap 1
16 Carlos Sainz Toro Rosso +1 lap 1
17 Kevin Magnussen Renault +1 lap 2
18 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 lap 2
19 Esteban Gutierrez Haas +1 lap 2
20 Romain Grosjean Haas +1 lap 2
21 Esteban Ocon Manor +2 laps 1
22 Pascal Wehrlein Manor DNF 0

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS