Formule 1

Ferrari kan vetorecht in F1 verliezen: "Niet meer van deze tijd"

Uitgegeven door Wim Boekel • 14 maart 2018 15:25 • Print artikel

Ferrari heeft altijd een uitzonderingspositie in de Formule 1 gehad. Zo heeft het team uit Maranello een vetorecht en krijgt het meer geld uit de sport. FIA-president Jean Todt denkt dat er het nodige veranderd moet worden aan de positie van de Scuderia. Zo vindt de Fransman dat het vetorecht niet meer van deze tijd is. "Dat stamt uit de tijd van Enzo Ferrari toen hij geďsoleerd in Maranello zat", legt Todt uit aan het Engelse Autosport.

Sebastian Vettel


"Ferrari was destijds het enige team dat een motor en chassis leverde", zegt Todt. "De andere teams werden allemaal aangedreven door een Ford. Dus werd er op dat moment besloten dat Ferrari bescherming nodig had. Dat is het verhaal over de veto. Ik ben daar geen voorstander van. De tijden zijn veranderd."

De Fransman zegt ook dat de laatste keer dat de veto aan Ferrari werd toegestaan voor de periode 2013-2021, hij de enige was die tegen was. "Dat was tijdens een bijeenkomst van FIA in Parijs. Alle teams waren aanwezig. Ik vroeg hoe het zat met de veto van Ferrari en iedereen vond het goed. Het was ongepast om te zeggen dat ik tegen het vetorecht van Ferrari was."

De Scuderia kan alleen een veto uitspreken als de regels tegen het belang van het team ingaan. Hoewel de Italianen het veto behielden, gelooft de Fransman dat het wel terecht is dat Ferrari meer geld krijgt. "Ferrari vergroot de aantrekkingskracht van de Formule 1. Voor mij is het normaal dat Leonardo di Caprio meer geld krijgt dan een acteur van een tv-serie. Hoe beter je bent, hoe meer geld je moet krijgen.

Recent dreigde Ferrari-president Sergio Marchionne de Formule 1 te verlaten als de regels niet in zijn voordeel uitvallen. Ondanks dat velen sceptisch zijn over het dreigement, doet Todt dat niet. "Ze vertrekken misschien en eerlijk gezegd, het is hun keuze. Het staat ze vrij. Ik hoop echt dat ze niet vertrekken, maar het kan altijd gebeuren. Je hebt grote deelnemers zien vertrekken."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS