Formule 1

F1 auto's die niet voldoen aan de regels worden aan de kant gezet in Barcelona

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 27 april 2017 18:47 • Print artikel

De FIA heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd naar de Formule 1 teams om zich ervan te verzekeren dat de auto's beter herkenbaar zijn tijdens een Grand Prix. Race directeur Charlie Whiting wil dat de teams de zichtbaarheid verbeteren van de nummers en namen die de coureurs voeren op hun bolides. De nieuwe instructies zouden in moeten gaan vanaf de volgende race in Barcelona, de Grand Prix van Spanje.

Formule 1 2017 FIA


Tijdens een vergadering van de FIA strategy group en de F1 commissie is er besloten tot deze maatregel. Er bestond al een regelgeving over de identificatie van de auto's maar die werd nooit zo dwingend opgelegd. De maatregel vloeit voort uit het plan van de nieuwe eigenaren van de sport, Liberty Media, om de fans tegemoet te komen. zowel op het circuit als op televisie.

De bestaande regels luiden: "De naam en het embleem van het merk van de auto moeten zichtbaar zijn aan de voorkant van de neus. De grootte van de afbeelding moet minimaal 25mm groot zijn". De nieuwe regels verschillen wel degelijk in vergelijk met de oude. Deze schrijft voor dat de naam van de coureur minstens 150mm groot moet zijn, teams mogen de officiële afkorting die wordt gebruikt bij de tijdwaarneming gebruiken, zoals HAM bij Lewis Hamilton of VER bij Max Verstappen.

Whiting gaat nog een stapje verder en heeft al aangegeven dat auto's die een livery voeren niet conform de voorschriften, wel eens een race aan de kant worden gehouden. Refererend aan artikel 9.2. van het reglement schreef Whiting : "We vinden dat voor een duidelijke zichtbaarheid van de nummers de hoogte minimaal 230mm hoog moet zijn, en een minimum breedte van 40mm, met een duidelijk contrasterende kleur er tegenover op de achtergrond. Om te voldoen aan de F1 Sporting Regulations, verwachten wij dat alle auto's die aanwezig zijn in Barcelona voldoen aan de nieuwe, meer duidelijke, identificatie. Auto's die niet voldoen aan de minimale eisen worden gemeld bij de stewards".

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS