Formule 1

Halo-systeem is exit: Met ingang van 2018 een transparant schild? Ook T-wing en haaienvin exit

Uitgegeven door Wim Boekel • 26 april 2017 08:03

De Formule 1 lijkt het Halo-systeem (op foto Max Verstappen met Halo) aan de kant te schuiven voor een transparant schild, dat mogelijk al in 2018 ingevoerd gaat worden. De FIA heeft de ontwikkeling aangekondigd tijdens een bijeenkomst van de Strategy Group in Parijs.

Max Verstappen Halo F1

“Een aantal geïntegreerde oplossingen voor aanvullende frontale bescherming zijn onderzocht en we hebben de beslissing genomen om de prioriteit te geven aan een transparant schild”, aldus het overkoepelende orgaan in een statement. “De FIA richt zich op het uitvoeren van baantesten van dit systeem gedurende dit seizoen als voorbereiding op de implementatie in 2018.” De Halo-bescherming welke op drie punten aan de bolide is bevestigd, waaronder een pilaar die voor de coureur is geplaatst, werd uitgebreid getest, maar werd wel met gemengde gevoelens ontvangen.

Tijdens de bijeenkomst van de Strategy Group is tevens besloten dat de ‘T-wing’ en de ‘Haaienvin’ met ingang van 2018 niet meer toegestaan zijn. Aan het begin van het seizoen was er al kritiek op de esthetiek van deze aerodynamica onderdelen. Daarnaast worden maatregelen getroffen om geen olie als brandstof te gebruiken.

In de toekomst gaat de Strategy Group dat nu voor de topteams is, ook open staan voor niet-leden. Hiermee zegt de FIA dat het aantoont dat de commerciële rechtenhouder en de internationale organisatie haar toewijding uitspreekt over het verbeteren van transparantie in de sport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS