Formule 1

Eindelijk beloond! Karter Ralph Winkel bewijst zijn talent met tweede plaats in NK!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 augustus 2018 06:17

BERGHEM - Het hele seizoen al sterk kreeg Ralph Winkel zondag loon naar werken door tijdens de finale van de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max naar de tweede plaats te knallen. Op het circuit van Berghem bewees de veertienjarige rijder uit Heinenoord daarmee zijn aansluiting bij de top in de zeer competitieve Rotax Max Junioren-klasse definitief te hebben gevonden.

Eindelijk beloond! Karter Ralph Winkel bewijst zijn talent met tweede plaats in NK!

“Ik ben hier wel blij mee”, zei de Nederlands kampioen Mini Junioren van 2015 enigszins ingetogen na afloop van de spannende finale. “Ik was zelfs nog bijna eerste geworden. Als de race één ronde langer had geduurd, was dat misschien wel gelukt. Ik was in ieder geval het dichtst bij een overwinning ooit. Ik wilde hem proberen in te halen en toen zag ik al het bordje met ‘last lap’. Dat was jammer genoeg net te vroeg.”

Dat Ralph serieus gas kan geven, liet hij al zien tijdens de eerste ronde van het NK, in maart op het circuit van Genk. Destijds was hij tweede in de prefinale geworden en was duidelijk geworden dat hij een serieuze kandidaat was voor de zege in de finale. Helaas lukte het de talentvolle rijder destijds niet te winnen omdat hij uitviel met een vetgeslagen bougie. Ook bij andere races zat hij goed van voren, maar bij de Rotax Max junior gebeurt er altijd veel. En ook bij Ralph sloeg de pechduivel wel eens toe. “Maar dan is het fijn dat ik nu dan alsnog een podiumplaats haal. Qua snelheid hoor ik sowieso in de top vijf. Kampioen worden, dat lukt niet meer. Daarom wil ik dit seizoen nog een keer de dagoverwinning proberen te pakken. Misschien lukt dat tijdens de laatste NK-ronde. Die wordt ook in Genk gehouden. Het is mijn favoriete baan, hij ligt me goed.”

Qua snelheid en ervaring zit het wel goed voor een eventuele zege op de Belgische piste. Of wie weet lukt hem dat al tijdens de zevende NK-ronde, die komende maand in Eindhoven wordt gehouden. Want ervaring en snelheid heeft hij genoeg. Ralph, afkomstig uit een familie met liefde voor gemotoriseerde sporten, rijdt al in karts sinds zijn achtste. Hij begon destijds toen zijn vader een assistentietruck bestuurde tijdens de Dakar Rally van 2012. Zijn oom vroeg hem of Ralph eens wilde karten. “Mijn oom had zelf ook weleens gekart. Het leek me wel spannend. Ik wist niet wat het was, maar ik wilde het graag eens proberen.”

De twee togen naar de buitenbaan van Strijen. “Ik vond het meteen heel erg leuk”, herinnert de snelle Zuid-Hollander zich. “Vooral het inhalen, de snelheid en de sfeer buiten de baan bevielen me.” Na twee jaar trainen en hobbymatig rijden begon hij op aanraden van Jarno Versluys meteen met het rijden van wedstrijden in het clubkampioenschap van Strijen. Hij kreeg dermate de smaak te pakken dat hij zich inschreef voor het Nederlands kampioenschap tweetakt, het hoogste nationale niveau.

Sterke race Ralph Winkel met podium

Vorig jaar debuteerde hij in de Rotax Max Juniorenklasse. Als rookie maakte hij zich de kart snel eigen. Hij zette dermate grote stappen dat Ralph zich dit seizoen in de top vijf heeft genesteld. Met de tweede plaats van zondag als fraai bewijs van zijn snelheid en vaardigheid in de kart. De eerstvolgende NK-ronde, in Eindhoven, wordt gehouden op een baan die hij goed kent. Het asfalt is er vernieuwd en de kerbstones zijn er verhoogd. Dat laatste, daarover is hij niet al te zeer te spreken. Niettemin heeft hij goede hoop op een nieuw topresultaat. “Een podiumplaats moet lukken. Ik hoop dat het meezit. Wie weet kan ik deze keer wel winnen!”

Ralph Winkel wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Garagebedrijf Winkel in Hardinxveld-Giessendam en Eurotrac.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS