Karting • Karting Diversen

Ralph Winkel pakt NK-titel Mini-Junioren in thriller: "Ik dacht: Yes! Ik was superblij""

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 oktober 2015 15:26

KERPEN – Alle drie de races winnen en daarmee de titel winnen in de Mini Junior-klasse. Karttalent Ralph Winkel uit Heijnenoord kende een absoluut topweekeinde in Kerpen tijdens de slotronde van het Nederlands Kampioenschap karting.

Ralph Winkel NK kampioen

“Het was wel spannend”, blikte Ralph (11) terug. “Na de tweede race stonden we gelijk in de punten. Het ging er dus om spannen; ik moest winnen om kampioen te worden.” Bovendien had Ralph het kampioenschap min of meer beloofd aan zijn klasgenoten. Die had hij een paar weken eerder nog tijdens een spreekbeurt over karten immers beloofd dat hij de titel zou pakken. “Ik voelde toen al dat ik kon winnen.”

Het is voor Ralph pas zijn derde jaar als karter. Dat hij nu al een Nederlandse titel heeft gewonnen, zegt iets over zijn potentie, al stond de jonge racer daar niet al te zeer bij stil. Hij genoot vooral van het moment. “Ik ben heel blij, omdat ik het toch maar gehaald heb. Ik was zenuwachtig, maar toen ik in de opwarmronde reed, kon ik de knop omzetten. En wist ik dat het goed zou komen, ik voelde me goed en was gefocust.”

De eerste race won Winkel vol overtuiging. Ook de tweede race schreef Ralph op zijn naam. Maar hij bleef geconcentreerd. Vader Gert-Jan had de kart top voor elkaar en nu was het aan zijn zoon om het af te maken. De motivatie en de focus was er.

Dat hielp hem met name in de derde race, waarin hij dus móést winnen om kampioen te worden. “Toen was het gassen, ik ging gewoon zo snel mogelijk rijden. Met de start zat ik eerste drie bochten aan de binnenkant. Ik heb toen goed mijn eerste positie verdedigd. Ik liep steeds verder weg, maar ik merkte er niets van dat ik al een gat had. Ik dacht nog steeds dat er iemand achter me zat. Ik dacht: blijf goede lijnen rijden, en goed gefocust blijven, dat lukte.”

Het moment dat hij ook in de derde race als eerste over de finish kwam, was bijzonder. “Ik dacht: yes! Ik was superblij! Ik kwam juichend over de finish. Toen mocht ik de ereronde rijden en ging ik donuts draaien. Daarbij kwam de vlag nog vast te zitten in mijn achterwiel. Ach, het mocht de pret niet drukken. Ik was Nederlands kampioen.”

Ralph Winkel NK Mini Junioren

Ralph kwam in 2012 voor het eerst in contact met het karten. “Net toen mijn vader Gert-Jan aan de Dakar meedeed in Zuid-Amerika (met het team Dakar Friends, red.). Mijn oom nam me eens mee naar de kartbaan in Strijen. Hij kocht daar een racepak en zei kom: we gaan karten. Ik was toen zeven. Ik reed daar in een minikart, een 60cc tweetakt. Mijn oom legde mij uit hoe ik moest rijden en welke lijnen ik moest rijden. Ik vond het meteen heel leuk. Daarna heb ik de minicursus op Strijen gedaan en daarna ben ik gaan racen.”

De titel van Ralph was ook voor vader Gert-Jan Winkel bijzonder. Hij sleutelt aan de kart van zijn getalenteerde zoon. Dat doet hij al sinds januari, want dit jaar reed hij geen Dakar. “Ik kon mee met Vic Verstijnen, zegt Gert-Jan Winkel. “Hij heeft toptrucks, maar ik heb net een eigen zaak geopend, garagebedrijf Winkel in Hardingsveld-Giesendam en dat vergde alle aandacht. Daarnaast, wat is mooier om met je zoon te racen. Dit kampioenschap maakt het heel bijzonder.”

Ralph Winkel bedankt alle sponsors, zijn vader en moeder, zijn opa’s en oma’s en François Slangen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS