Formule 1

Carlos Sainz exit bij Toro Rosso en heeft 'deal' met Renault, mogelijk al voor Renault in Maleisië

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 9 september 2017 18:32 • Print artikel

Zoals het er naar uitziet heeft Scuderia Toro Rosso F1-coureur Carlos Sainz een een deal gesloten met Renault Sport voor seizoen 2018. Met het tekenen van het contract door de Spanjaard bij het Franse team wordt een serie van veranderingen gestart waardoor McLaren een contract kan sluiten met de Franse motorfabrikant Renault voor levering van motoren. Bronnen op hoog niveau hebben volgens Autosport.com bevestigd dat de overeenkomst met Sainz onderdeel is van een deal voor Renault om zijn contract bij Toro Rosso te eindigen.

Formule1 2017 Carlos Sainz


De deal met de Spanjaard, die al tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Oostenrijkse Grand Prix aangaf geen zin te hebben in een vierde seizoen bij het team uit Faenza, maakt de weg vrij voor Toro Rosso om een overeenkomst te sluiten met Honda voor motoren in het nieuwe seizoen. In ruil hiervoor kan McLaren op haar beurt weer aanspraak maken op een deal met Renault voor levering van een krachtbron voor seizoen 2018. Na een heftige Italiaanse Grand Prix liepen de gemoederen bij McLaren Honda hoog op. Hieruit vloeide voort dat Sains een sleutelrol speelde. Renault gaf aan dat het een bepaalde tegemoetkoming wilde als het zou wisselen van Toro Rosso naar McLaren. Met Sainz heeft de fabrikant een veelbelovende coureur naast Nico Hulkenberg in hun poging hoger op de grid te komen.

Ondanks dat de eventuele deal voor seizoen 2018 is hebben bronnen bevestigd dat Sainz zich al bij Renault kan voegen vanaf de Grand Prix van Maleisië, mocht het team besluiten niet door te gaan met Jolyon Palmer. Mocht dit gebeuren in Sepang dan is het hoogstwaarschijnlijk dat Pierre Gasly een telefoontje krijgt om plaats te nemen bij Toro Rosso naast Daniil Kvyat.

Er is nog geen beslissing genomen omtrent een full-time vervanging voor Sainz in 2018. Een grote kanshebber is de Honda junior coureur Nobuharu Matsushita die waarschijnlijk vrijkomt van zijn rol als testcoureur bij Mclaren. Echter Matsushita heeft nog niet genoeg punten voor een superlicentie om te mogen racen in de F1. Hij zal in de Formule 2 sterk moeten eindigen op de derde plaats in het kampioenschap om de benodigde 40 punten bij elkaar te krijgen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS