Formule 1

Brendon Hartley wist eerst niet waarom hij bij Red Bull in de simulator stapte: "Ik wist niet dat er een kans was"

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 oktober 2017 04:19

Toro Rosso-debutant Brendon Hartley nam contact op met zijn voormalig mentor bij Red Bull, Helmut Marko, toen hij hoorde dat Porsche ging stoppen met haar LMP1-programma in het FIA World Endurance Championship. Lange tijd hoorde de Kiwi niets en daardoor kwam zijn debuut dit weekend in Austin als een verrassing voor hem. De mogelijkheid kwam toen Carlos Sainz naar Renault vertrok en Pierre Gasly, die in de Aziatische races debuteerde, verplichtingen heeft in de Japanse Super Formula.

Formule 1 2017 Brendon Hartley


“Als eerste deed ik een simulatortest en ik stelde niet te veel vragen”, vertelde Hartley aan Eurosport. De Nieuw-Zeelander geeft toe dat hij niet wist dat men bij Toro Rosso een mogelijk F1-stoeltje voor hem in gedachten had, toen hij in de simulator plaatsnam. “Ze zeiden ‘kom langs’ en ik zei ‘ok’. Ik wist niet dat er een kans was om in Austin op de grid te staan. Het kwam erg snel. Ik wist het niet lang voor de media, laten we dat zeggen.”

Natuurlijk wordt de vraag ook aan Hartley gesteld of hij de Formule 1 uit zijn hoofd had gezet toen hij naar het enduranceracen ging. “Toen ik met mensen sprak, zei ik dat het onrealistisch was, maar de droom was er altijd”, aldus de 24 uur van Le Mans-winnaar. “Geloofde ik dat dit echt ging gebeuren? Drie of vier jaar geleden niet. Had ik het vertrouwen dat het dit jaar ging gebeuren? De droom was er, maar eerlijk gezegd als je de leeftijd van 27 hebt, dan is dat de leeftijd dat coureurs minder en minder worden. Ik was er niet zeker van. Ze nemen zeker een kans met mij. Ze hebben zeker hun huiswerk gedaan.” De coureur voegt er aan toe dat hij bij zijn terugkeer bij Red Bull, waar hij het junior programma doorliep, een sterkere en volwassen coureur is dan toen men hem liet vallen.

“Ik ben door wat zware tijden gegaan”, vertelt Hartley. “Mentaal ben ik nu veel sterker. Ik maak bijna geen fouten meer. Ik ben er meer dan ooit op voorbereid.”

De geruchten gaan dat de coureur kanshebber is op een stoeltje in de IndyCar bij Chip Ganassi, maar naar volgend jaar wil hij nog niet kijken. Als hem gevraagd wordt of de race in Austin voor Toro Rosso kan leiden tot een stoeltje bij het team in 2018, reageert hij: “Zover vooruit wil ik niet kijken.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS