Formule 1

ANALYSE: Sebastian Vettel over de limiet met fuck-off; is Charlie Whiting nog wel de baas over zijn startveld?

Uitgegeven door Wim Boekel • 31 oktober 2016 10:47

MEXICO CITY - Max Verstappen en Sebastian Vettel waren in de slotfase van de Grand Prix van Mexico in een stevig gevecht verwikkeld. De Nederlandse Red Bull Racing-coureur, die in derde positie werd aangevallen door de Ferrari-coureur schoot bij de eerste bocht rechtdoor, maar weigerde daarna zijn positie af te geven aan de viervoudig wereldkampioen. Max Verstappen werd voor de actie bestraft, maar ook Sebastian Vettel ging niet vrijuit. De Duitser werd de eerste coureur die gestraft werd op basis van de Verstappen-regel.



De Ferrari-coureur was zelf één van de aanstichters van het instellen van de regel, omdat hij vond dat de verdedigingstechniek van de Limburger niet kon. Laat het nu Sebastian Vettel zijn die in zijn eigen mes liep en laat na de wedstrijd door de stewards of the meeting tien seconden tijdstraf aan de brandvrije overal kreeg. De Heppenheimer week namelijk tijdens het remmen van zijn lijn toen hij de aanstormende Daniel Ricciardo van zich afhield.

Wat ook nog beschamend was, was de razernij waarin de Duitser over de boordradio ontstak en zowel Max Verstappen als wedstrijdleider Charlie Whiting uitschold. Het was een flinke tirade van Sebastian Vettel, waarbij er het nodige ‘gecensureerd’ werd in het vrijgegeven transcript van de FOM. Over de boordradio riep de coureur: “Ja, hier een bericht aan Charlie. Fuck off. Echt waar, fuck off.”

Een scheldpartij waarvoor de gemiddelde scheidsrechter in het voetbal een rode kaart geeft. De voetballer kan dan zijn biezen pakken. Waarbij het voetbal zeker geen uitzondering is in vergelijking met andere sporten. In de Formule 1 gebeurt echter niets. Het lijkt er op dat Charlie Whiting toch in het voordeel denkt van de gevestigde orde. Het is duidelijk dat Sebastian Vettel qua taalgebruik en misschien wel meer, een potje, nee, een heel grote pot kan breken bij de Brit.

Over voormalig FIA-president Max Mosley kan veel gezegd worden, maar dit had hij zeker niet getolereerd. Sebastian Vettel had zeker bij de Brit op het matje moeten komen en zich moeten verantwoorden voor zijn scheldkanonnade. Een gepaste straf had zeker gevolgd, maar nu gebeurt er niets. Het is een fout signaal aan de coureurs, waarvan je je kunt afvragen of Charlie Whiting nog wel boven het veld staat.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS