DTM

René Rast wint een turbulente zondagsrace, Jamie Green tragische held, opnieuw podium voor Audi

Uitgegeven door Peter Vader • 24 september 2017 17:25 • Print artikel

René Rast heeft de DTM race op zondag gewonnen op de Red Bull Ring in Spielberg. Tijdens een dramatische eindfase overschreed hij na 39 ronden als eerste de eindstreep voor zijn Audi-merken collega's Mike Rockenfeller en Nico Müller. Voor Rast is het de derde overwinning in de DTM tijdens deze negentiende editie dit jaar. Op zaterdag vierden de Audi's uit Ingolstädt ook al een drievoudige overwinning. Tragisch persoon in een spannende race, was Jamie Green. Twee ronden voor het einde viel de Brit terug naar de veertiende plaats met versnellingsbakproblemen. In het DTM rijdersklassement blijft Mattias Ekström bonenaan staan en gaat hij in leidende positie naar de finale in Hockenheim. De Audi-coureur werd vijfde, achter Mercedes-AMG-coureur Gary Paffett. Marco Wittmann werd met zijn BMW M4 DTM als zesde afgevlagd.

nullPodium v.l.n.r. #99 Mike Rockenfeller, Audi RS5 DTM, #33 René Rast, Audi RS5 DTM, #51 Nico Müller, Audi RS5 DTM

Jamie Green moest een bittere pil slikken: vanaf de polepositie reed de Brit een soevereine race en leidde hij tot ronde 38. Met de verdiende 25 punten voor de overwinning, zou Green in het DTM-rijdersklassement de afstand naar Ekström aanzienlijk verkleind hebben. Maar een transmissie probleem van zijn Audi RS 5 DTM voorkwam de overwinning. "Dat was echt jammer. Vandaag was gewoon niet mijn dag" , zei hij na de wedstrijd. De eerste plaats ging naar zijn merkcollega ast, die nu op de tweede plaats in de ranking van het rijdersklassement staat. "We hebben de race gecontroleerd, maar de safetycar gooide alles weer door elkaar. Het titelvecht is nu meer dan ooit weer open en er kan nog veel gebeuren. In Hockenheim weten we meer", zei Rast.

null Tragische held #53 Jamie Green nog voorop, gevolgd door latere winaar #33 René Rast, beiden met Audi RS5 DTM

De safety-car fase was nodig na een botsing tussen Auer en Spengler, toen de Oostenrijker zich niet snel genoeg kon bevrijden van de 'Grünstreifen'. Na zijn achtste plaats op zaterdag, bleef de Oostenrijker op zijn thuiscircuit deze keer zonder punten. Bij de herstart in de 31e ronde was de kop in staat om hun posities te behouden, maar de grote verliezer van de Indycar-start was Marco Wittmann. Hij viel terug van de vierde naar de zevende plaats. Uiteindelijk wist Wittmann toch nog als zesde te eindigen. Gary Paffett profiteerde van de hele situatie, de Brit was zevende voor de herstart en hij finishte uiteindelijk als vierde.

null#5 Mattias Ekström, Audi RS5 DTM, #2 Gary Paffett, Mercedes-AMG C 63 DTM, #11 Marco Wittmann, BMW M4 DTM

De stand in het kampioenschap is uitermate spannend, als het circus afreist naar de seizoensfinale op de Hockenheimring in Baden-Wuerttemberg. Met 56 punten nog te vergeven, hebben er nog zes rijders kans op de titel, met Ekström als grootste kampioenschapskandidaat. De Zweed heeft 172 punten op zijn konto en heeft daarmee dus 21 punten voorsprong op Rast (151). Green (137), Rockenfeller, Wittmann (beiden 134) en Auer (131) hebben ook kans op de DTM-titel. De beslissing valt in wedstrijd 17 en 18 op de Hockenheimring van 13 tot en met 15 oktober.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS