DTM

VIDEO - Maandag 11 maart: Happy Birthday voor Europa's top raceserie want de DTM wordt veertig jaar!

Uitgegeven door Peter Vader • 11 maart 2024 16:27

Gefeliciteerd! Op 11 maart bestaat de DTM 40 jaar. In de vier decennia sinds zijn debuut in 1984 heeft de DTM zich ontwikkeld tot het bekendste Duitse autosportmerk. Als topproduct uit de autosport wordt de serie met een Duits hart en een internationale fangemeenschap live op televisie bekeken in meer dan 150 gebieden over de hele wereld. Sinds eind 2022 staat de ADAC aan het roer van de DTM. Gedurende deze tijd heeft het met succes het volgende tijdperk van de populaire serie geïntroduceerd, met nieuwe duurzame en toekomstgerichte structuren. Wanneer de DTM op 11 maart zijn verjaardag viert, zullen ook de fans hiervan profiteren: onder de slogan “40 jaar, 40%, 4000 tickets” bieden de organisatoren een Happy Birthday-korting van 40% op een beperkt aantal van 4.000 tickets voor alle acht DTM-evenementen van het seizoen 2024 (tickets in categorie 3, Norisring categorie 4/stenen tribune). Er is ook een jubileumkorting van 40% in de DTM-winkel (dtm-shop.com).

Happy_Birthday_40_jaar DTM


Al vier decennia lang staat de DTM in het teken van de topautosport ‘Made in Germany’. Door zijn enorme aantrekkingskracht is de DTM nu een synoniem geworden voor de autosport met op productie gebaseerde auto's. Iedereen die de DTM ooit live heeft meegemaakt, weet hoe boeiend deze serie is. We zullen geschiedenis blijven schrijven en nieuwe mijlpalen bereiken met de DTM, en kijken uit naar de volgende 40 jaar”, zegt ADAC Sport President Dr. Gerd Ennser.

Het begon allemaal in maart 1984 in het Belgische Zolder. Harald Grohs won de eerste race nabij de Duitse grens. Aan het einde van het seizoen was het Volker Strycek die de kampioenstrofee mee naar huis nam. Net als Grohs stond hij in de rij in een BMW 635 CSi. De serie werd in de eerste twee jaar aangekondigd als het ‘Duitse productieautokampioenschap’, waarin de basis werd gelegd om de meest succesvolle serie van Duitsland te worden.

DTM_Classic_Cup_voor_een_grootse_achtergrond_op_de_Norisring

Bij de DTM draait alles om topautosport met premium autofabrikanten en autosportsterren. De startlijsten van de afgelopen veertig jaar lezen als een who’s who van de autosport. Naast de Formule 1-wereldkampioenen Jenson Button, Mika Häkkinen, Keke Rosberg en Michael Schumacher zijn dat ook Jack Aitken, Alex Albon, Jean Alesi, Gerhard Berger, David Coulthard, Christian Danner, Paul di Resta, Heinz-Harald Frentzen, Timo Glock, Robert Kubica, Ralf Schumacher, Joachim Stuck, Karl Wendlinger en Alex Zanardi. Susi Wolff, de huidige directeur van de F1 Academy, nam ook plaats achter het stuur van een DTM-auto. Bovendien hebben tweewielexperts als Johnny Cecotto, Wayne Gardner en Andrea Dovizioso ook hun opwachting gemaakt in de DTM, net als wereldkampioenen rally Walter Röhrl, Sebastien Ogier en Sebastien Loeb.

Eén voormalig Formule 1-coureur is tot op de dag van vandaag de meest succesvolle coureur in de DTM: recordkampioen Bernd Schneider pakte vijf titels voor Mercedes-Benz en won 43 races. Ook zijn toenmalige teamgenoot Ellen Lohr schreef geschiedenis: op de Hockenheimring Baden-Württemberg vierde “Elli” wat nog steeds de enige overwinning van een vrouw in de DTM is. De meest succesvolle fabrikant in de DTM is Mercedes-Benz/Mercedes-AMG met tot nu toe 203 successen. Het meest succesvolle team: HWA (voorheen AMG), opgericht door Hans-Werner Aufrecht.

DTM_Classic_DRM_Cup_in_Imola

De DTM heeft zichzelf de afgelopen veertig jaar in veel opzichten opnieuw uitgevonden. Het bleef echter altijd trouw aan het succesvolle concept van sprintraces met één coureur in elke auto. Tot 1992 namen op productie gebaseerde auto's uit Groep A hun plaats op de grid in. Vanaf 1993 streden de coureurs in Klasse 1-auto's. De dure technologie en de internationalisering, waardoor de DTM na 1995 het International Touring Car Championship (ITC) werd genoemd, eindigden echter in een fascinerende maar kostbare wapenwedloop. Dat leidde eind 1996 tot een breuk in de DTM. Vier jaar later keerde de serie terug en kon voortbouwen op eerdere successen. Toen brak in 2021 het volgende tijdperk aan: nadat GT-auto’s over de hele wereld de toerwagens hadden zien vervangen die in de jaren tachtig en negentig zo populair waren, introduceerde de DTM in 2021 een nieuw hoofdstuk met een verschuiving naar GT3-auto’s. wordt beschouwd als de serie met de grootste diepgaande kracht ter wereld in dit segment. De serie staat nu aan de top van de ADAC Motorsport-piramide, die oprijst van karting, via ADAC GT4 Duitsland en de ADAC GT Masters, tot het hoogtepunt: de DTM.

Het verjaardagsfeestje vindt deze zomer plaats in Neurenberg, wanneer de DTM van 5 tot 7 juli feest viert op de Norisring. Twee DTM Classic-races met auto's uit de vier decennia DTM-geschiedenis, evenals een groot aantal DTM-helden, zullen de boeiende geschiedenis van de populairste raceserie van Duitsland tot leven brengen.

Happy_Birthday_40_jaar DTM 80s


Happy_Birthday_40_jaar DTM 90s


Happy_Birthday_40_jaar DTM 00s


Happy_Birthday_40_jaar DTM 10s


Happy_Birthday_40_jaar DTM 20s








Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS