Dakar

Weer Nederlands succes in Dakar 2017: Martin van den Brink doet een 'De Rooy-tje'

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 10 januari 2017 21:00 • Print artikel

Martin van den Brink flikt het voor de tweede keer! Met een tijd van één uur 55 minuten en 20 seconden was hij onaantastbaar, want Van den Brink tekende vandaag voor de winst in de achtste etappe van de Dakar 2017. Federico Villagra vocht dapper, maar deed zeventien seconden langen over de rit als Van den Brink en tikte aan als tweede. Eduard Nikolaev kwam 45 seconden tekort en moest genoegen nemen met de derde positie.

Dakar 2017 Martin van den Brink Stage 8


Op een ingekort programma startte Dmitry Sotnikov als eerste, terwijl Martin van den Brink als 23ste van start ging. Hij gaf de Renault Sherpa vol de sporen om als snelste het eerste waypoint te passeren. Villagra zag in zijn Iveco een gat van 30 seconden ontstaan, Sotnikov lag toen al op twee minuten en 35 seconden achterstand van de Mammoet Rallysport coureur. Tijd die de Rus niet meer goed zou maken.

Van den Brink voelde de gehele race de hete adem van Villagra's Iveco in zijn nek. Ieder waypoint wat de Harskamper passeerde, daar was hij de snelste met de Argentijn steeds in zijn kielzog. Bij het tweede waypoint leek het er even op dat Gerard de Rooy zou stuivertje wisselen met Van den Brink. Het verschil was dertien seconden, maar bij waypoint 3 verloor de Iveco-kopman door een lekke band iets meer dan zeven minuten en moest de overwinning aan Van den Brink laten.

Het resultaat van deze ingekorte etappe leverde vier Nederlanders op in het dagklassement. Ton van Genugten was de tweede truck van Team De Rooy met een vijfde positie op drie minuten en 49 seconden achterstand. Twee minuten en 20 seconden later parkeerde Peter Versluis de MAN op de zevende plek. De Rooy eindigde als negende met zeven minuten en dertien seconden achter winnaar Van den Brink.

Voor het algemeen klassement betekent het tijdverlies van De Rooy ook verlies van leiderschap, Sotnikov heeft deze overgenomen. Als tweede man staat Nikolaev op één minuut en 46 seconden. De Rooy incasseerde twee minuten en 20 seconden en blijft met de derde plaats in de slipstream van de leiders. Pascal de Baar staat 43 minuten en veertien seconden achter de Rooy op een heel mooie vijfde positie. De zesde positie is acht minuten en 22 seconden later voor Peter Versluis en zorgt ervoor dat Nederland goede zaken doet bij de vrachtwagens.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS