Dakar

Nikolaev boekt ook winst in elfde etappe, Gerard de Rooy staat voor onmogelijke taak

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 14 januari 2017 00:33 • Print artikel

Eduard Nikolaev heeft ook de elfde etappe bij de vrachtwagens in de Dakar 2017 gewonnen. De Rus reed zijn Kamaz in een tijd van drie uur 56 minuten en 47 seconden voor de tweede maal op rij als eerste over de finish. Federico Villagra was slechts 54 seconden verwijderd van de overwinning. De rijder van Team de Rooy moest genoegen nemen een tweede plaats. De derde positie was voor Airat Mardeev met een achterstand van negen minuten en 53 seconden. Gerard de Rooy kon met zijn Iveco niet bij de leider van de wedstrijd komen.

Dakar 2017 Stage 11

Lang bleef De Rooy binnen een achterstand van tien minuten maar Neerlands hoop op de Dakarzege verloor teveel in de slotfase van de etappe die leidde van San Juan naar Río Cuarto. Door het verlies van veertien minuten en 41 seconden is het bijna onmogelijk om zijn titel te prolongeren. Nikolaev, die ook al de overwinning haalde in 2013, is met het winnen van de elfde etappe aardig op weg voor een eindoverwinning van de Dakar editie 2017. Zijn directe rivaal Dmitry Sotnikov kon alleen maar lijdzaam toekijken. Deze verloor elf minuten en 54 seconden, een vierde plek viel hem te beurt.

Ton van Genugten en Wuf van Ginkel finishten vlak achter hun Petronas Team De Rooy Iveco kopman, respectievelijk een zesde en achtste plaats. Van Genugten ging met zijn Iveco in het allerlaatste gedeelte van de route bijna gelijk op met De Rooy. Eurol Veka MAN coureur, Hans Stacey, was gisteren na onenigheid uit de wedstrijd gestapt, enige tijd na het de finish van de tiende etappe beet de organisatie in het het stof. Verontschuldigingen aan het adres van Stacey werden gemaakt. Stacey startte daarom toch in deze etappe met een achterstand van 36 minuten en 24 seconden bereikte ook hij de finish.

Het algemeen klassement wordt geleid door Nikolaev. Landgenoot en mede Kamaz-coureur Sotnikov heeft nog een kleine kans met zeventien minuten en negen seconden voor de eindzege. De derde positie is voor De Rooy, maar 38 minuten en 58 seconden achterstand is veel, heel veel voor de korte finale etappe.

64 kilometer om een kleine 40 minuten goed te maken is een hele opgave, maar dit is de Dakar geluk of ongeluk zit in een klein hoekje of greppeltje.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS