Dakar

Masterclass van Gerard de Rooy bij de vrachtauto's, tweede zege op rij in de Dakar 2017

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 6 januari 2017 22:01 • Print artikel

Gerard de Rooy, kopman bij de vrachtwagens van Petronas Team De Rooy Iveco pakt zijn wint de vijfde etappe in de Dakar 2017. Hiermee zet hij de teller op 32 etappe overwinningen achter zijn naam. De etappe van Tupiza naar Oruro werd door De Rooy beslecht in een onaantastbare twee uur 39 minuten en 12 seconden.

Dakar Gerard de Rooy win stage 5


Als tweede kwam Eduard Nikolaev over de streep, elf minuten en 58 seconden na De Rooy. Airat Mardeev reed in de op één na snelste Kamaz en werd derde op veertien minuten en vier seconden achter de winnende Iveco. De snelste Nederlander na kopman van Team De Rooy was de Scania Torpedo van Maurik van den Heuvel. Van den Heuvel moest wel Artur Ardavichus voor zich dulden. De equipe van Eurol Veka MAN met Serge Bruynkens en Michel Huisman aan boord zette hun MAN één minuut en 7 seconden eerder stil op de tiende positie. Achter Maurik van den Heuvel was het een rijtje Nederlanders: Pascal de Baar (P12), Hans Stacey (P13), Peter Versluis (P14) en Jos Smink (P15).

De wedstrijdleiding had al aangegeven dat de etappe zou worden ingekort vanwege zeer slechte weersomstandigheden. Hierdoor werd de finish van deze rit bepaald op waypoint 5. Dit maakte de rit een totaal van 220 kilometer. Heel wat korter en daarom verraderlijker dan de oorspronkelijke afstand voor deze proef van 438 kilometer, 683km in totaal.

Bij de doorkomst van het eerste waypoint was Martin Kolomy nog de snelste met 38 minuten en 39 seconden. Siarhei Viazovich bracht zijn MAZ in tweede positie op 27 seconden. De Kamaz van Eduard Nikolaev kwam als derde langs het punt, acht seconden voor de Iveco van De Rooy. Daarna ging de Nederlander vol gas zonder fouten te maken verder. Bij het tweede waypoint bedroeg het verschil voor De Rooy met de leider in de race, Kolomy, nog maar zeven seconden. Als een haai die bloed rook ging hij door naar waypoint drie waar de Iveco-topper de leiding overnam en niet meer kwijtraakte. Tijd was kostbaar en werd niet verspild.

Het resultaat wat deze mooie zege van de vijfde etappe opleverde was een dubbele zege op meerdere fronten. Kees Koolen pakte bij de Quads zijn eerste zege op prachtige wijze, De winst van De Rooy maakt het de tweede Nederlandse zege op één dag. Maar de eerste klap is een daalder waard. De overwinning vandaag leverde een nieuwe leider in het algemeen klassement en dat is, jawel, Gerard de Rooy.

In een kort overzicht zien we dat er nu vier Nederlanders bij de trucks in de top tien staan van het algemeen klassement. Pascal de Baar is de eerstvolgende Nederlander en staat 32 minuten achter De Rooy. Hans Stacey volgt op 43 minuten en 30 seconden. Maurik van den Heuvel staat op de negende positie één uur vijf minuten en 44 seconden achter de leider.

Voor het volledige klassement klik op onderstaande link

Algemeen klassement


Heb je al een Staatslot voor de komende trekking? Kijk hieronder eens:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS