Dakar

Gerard de Rooy zo sluw als een vos en wint vierde etappe na man-tegen-man-gevecht met Mardeev

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 5 januari 2017 22:55

Petronas Team De Rooy Iveco kopman en winnaar van de Dakar 2016, Gerard de Rooy, heeft in een zinderende eindfase de winst gepakt in de vierde etappe van de Dakar 2017. De Rooy reed de 512 kilometer lange route in een tijd van 4 uur 55 minuten en 55 seconden. Hiermee zet Gerard de Rooy in totaal 31 etappezeges achter zijn naam.

gerard de rooy

Mardeev kon het tempo niet bijhouden in de finale. Hij kwam als tweede en exact 30 seconden na De Rooy binnen. Anton Shibalov reed net als de winnaar De Rooy een constante race en finishte als derde op drie minuten en zeven seconden van de leider.

De Iveco van De Rooy bleef de gehele rit, van San Salvador de Jujuy naar Tupiza bij leider in de race Airat Mardeev. Met een gemiddelde van anderhalve minuut bleef de Nederlander volgen op afstand. In de finale van de etappe sloeg hij toe en nam de leiding over van de Kamaz. Shibalov bleef rond de twee minuten en 20 seconden steken de gehele rit. Hij verloor wat tijd in de eindfase.

Mardeev had een sterke start met zijn Kamaz. De winnaar van 2015 ging vol in de aanval. De Rooy hield stug zijn voet op het gaspedaal en liet zich niet van de wijs brengen, als een sluwe vos volgde hij, waypoint na waypoint.

De winnaar van de derde etappe, Kamaz-coureur Eduard Nikolaev, werd al snel ingehaald door de Tatra van Martin Kolomy, maar laatstgenoemde zakte echter terug. Nikolaev bleef rijden rond de twaalfde positie en wist in het tweede gedeelte van de rit wat winst te boeken.

Na lang wachten ging ook eindelijk de Mammoet Renault van Martin ten Brink van start. Het zag er aanvankelijk uit dat de winnaar van de tweede etappe niet van start ging. Technische problemen met een injector speelde gisteren al parten, maar dit leek verholpen en ook hij ging op weg.

Met de finish in zicht werd het een heuse thriller. De Rooij liet de Iveco brullen, de Kamaz van Mardeev schrok blijkbaar. Kolomy die als een van de snelste bij het eerste waypoint was, viel zelfs stil tegen het einde van de rit, en verloor kostbare minuten.

Maurik van den Heuvel viel tussen waypoint negen en tien stil met de Scania Torpedo. Gelukkig bood Jos Smink van Ginaf Rally Service hulp en men was snel weer op weg. Het voorval kostte Dakarspeed's Van den Heuvel echter een dik kwartier, zijn eindtijd was 54 minuten later dan De Rooy.

Gisteren finishte Mammoet-Riwald Rallysport topper Pascal de Baar als negende. Hij reed vandaag wederom een uitstekende race. Na een vlotte start reed de Baar op de vierde positie, zakte wat terug in het middengedeelte maar wist de zesde positie te houden.

Ton van Genugten deed met zijn Iveco een Mardeev-je en eindigde precies 30 seconden na De Baar op een zevende plek. Wuf van Ginkel sloot voor Petronas Team De Rooy de top 10 af op 25 minuten en 27 seconden na de winnaar. De top 10 van deze etappe bevat vier Nederlanders.

Voor het algemeen klassement stijgt Dmitry Sotnikov naar de eerste plaats. Federiko Villagra is redelijk onzichtbaar maar blijft met een achterstand van één minuut en 55 seconden op de tweede plaats. Winnaar van derde etappe Eduard Nikolaev zakt naar de derde positie op 4 minuten en 40 seconden van de leider. Anton Shibalov die vandaag onverstoorbaar was, is één minuut en 14 seconden verwijderd van de top drie en staat vierde. De winnaar van vandaag Gerard de Rooy staat solide op de vijfde plaats met 14 minuten en 15 seconden op de klok. Zijn rivaal van vandaag Mardeev ligt achter hem op een kleine twee en een halve minuut.