Dakar

Gerard de Rooy op safe, Ton van Genugten verliest veel door lekke band: "Dat was het signaal om.."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 januari 2017 11:11

Etappe 2 van de Dakar 2017 was typisch zo’n dag waarop veel tijd verspeeld kon worden. Dat merkte Ton van Genugten van het Dakar Team de Rooy. Hij mocht als tweede beginnen aan de proef van 284 kilometer in de Chaco-regio in Argentinië, maar kwam al vroeg met een lekke band staan. De 10 minuten die dat kostte, wierpen hem naar de zestiende plaats aan het einde van de rit. Gerard de Rooy en Federico Villagra kozen, gewaarschuwd door hun Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoot, voor een behoudende koers. Dat leverde hen respectievelijk de vijfde en zesde tijd op. “Snel en saai”, noemde Gerard de Rooy de etappe van Resistencia naar Tucuman.

Gerard de Rooy Dakar

“Al vrij snel in het begin zagen we Ton staan met een lekke band en dat was het signaal om voorzichtig te zijn. Beter een enkel minuutje inleveren dan er veel verliezen. In het stof was het ook niet echt mogelijk om in te halen. Ik liep vrij snel in op Ales Loprais bijvoorbeeld, maar door het stof kon ik niet dicht genoeg bij hem komen om in te halen.”

Vierde algemeen
De Rooy maakte één klein foutje: met de zijkant van de Iveco Powerstar tikte hij een boom aan. Dat leverde een beetje schade op, maar niet dusdanig dat hij er last van had. Met zijn vijfde plaats in de etappe had De Rooy een achterstand van 3.03 op Martin van den Brink, die zijn eerste etappezege behaalde en nu ook het klassement aanvoert. Daarin staat De Rooy vierde op 3.20. Federico Villagra staat op 4.06 op de zevende plaats in de algemene rangschikking.

Ton van Genugten, na de eerste dag nog tweede, tuimelde naar de zestiende plaats. Hij baalde. “Tien minuten verliezen door een lekke band is één ding, maar in die tijd komen er vijf, zes trucks langs en zit je in het stof. Heel jammer.”

Inhaalrace
Ook Wuf van Ginkel had daarmee te maken. Doordat hij in de eerste etappe had vastgezeten in de modder, moest hij vanaf plaats 37 starten. “Met zo’n stoet trucks en auto’s voor je, zit je de hele dag in het stof. We hebben er wel wat kunnen inhalen, maar we kunnen veel harder dan vandaag mogelijk was. Heel frustrerend.”

Toch maakte Van Ginkel flink wat plaatsen goed. Hij finishte met de 26ste tijd en zit dus morgen alweer ietsje minder ver van Gerard de Rooy en Federico Villagra vandaan. De etappe van woensdag is echter maar 199 kilometer voor de trucks. De start voor de trucks is rond 15.30 uur Europese tijd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS