Dakar

Dakar 2016: Daar komen de Russen! Kamaz slaat terug! Nikolaev pakt dagwinst voor Nederlanders

Uitgegeven door Johan Vis • 7 januari 2016 21:58

UYUNI - Eduard Nikolaev sloeg met Kamaz hun slag in het tweede deel van de marathonetappe van San Salvador de Jujuy naar het Boliviaanse Uyuni. De Rus pakte het eerste dagsucces voor Kamaz deze Dakar Rally en pakte flink wat tijd terug op de Nederlandse concurrentie in het algemeen klassement.

eduard nikolaev

Over de special stage van 327 kilometer bij de trucks deed Nikolaev 4 uur 0 minuten en 3 seconden, terwijl de concurrentie pas op dik twee minuten achterstand de finishstreep bereikte op meer dan 4200 meter hoogte. Martin Kolomy, in de Tatra, finishte als tweede, gevolgd door de snelle truck van Petronas Team De Rooy Iveco bestuurd door debutant Federico Villagra op de derde positie.

Ton van Genugten, die bij de finish exact op dezelfde +4m32s achterstand over de streep kwam als teamgenoot Villagra, werd als vierde geklasseerd. Airat Mardeev sloot de top vijf af in de vijfde etappe.

Klassementsleider Peter Versluis verloor bijna zeven minuten op Eduard Nikolaev, maar behoudt de leiding in het klassement, nadat hij als zesde in Uyuni over de streep kwam.

Hans Stacey, die strijd met Peter Versluis om de leiding in het truckklassement, finishte als zevende. De Brabander was slechts een seconde langzamer dan zijn teamgenoot over meer dan 300 kilometer racen op grote hoogte. Gerard de Rooy noteerde de achtste tijd.

De top tien bij de trucks werd afgesloten door Maurik van den Heuvel op de negende positie. De Nederlander kent een uitstekende rally in de nieuwe Scania truck en versloeg zelfs Dmitry Sotnikov in de Kamaz die de top tien afsloot.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS