Dakar

Alles waar Erik van Loon geen zin in had in zijn honderdste etappe: "Auto een paar keer bijna kwijt"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 11 januari 2017 12:36 • Print artikel

De achtste etappe van de Dakar 2017 was de honderdste Dakar Etappe van Erik van Loon. Maar voor zijn jubileum kreeg hij geen cadeautjes.
“Alles waar ik geen zin in had, zat erin”, zei Van Loon aan de finish van de proef, na 4 uur en 40 minuten sturen.

Dakar 2017 Erik van Loon


De vijftiende tijd was niet waar Van Loon vooraf op had ingezet, maar al snel bleek dat een klassering bij de top 10 er simpelweg niet in zat. “Daar moest ik te veel risico’s voor nemen”, vertelde hij. “Al in de eerste 50 kilometer was ik de auto een paar keer bijna kwijt in de modder. Om nou in mijn honderdste etappe uit de rally te crashen, leek me geen goed idee. Dus we hebben het iets rustiger aan gedaan en op safe gereden.”

Ook in het tweede deel van de etappe, na een lange verbindingsroute die de deelnemers van Bolivia terug in Argentinië bracht, zat het niet mee. “De regen ging precies voor ons uit. Hoosbuien! Gravelpaden waar je gewoonlijk makkelijk met 150 overheen kon, waren veranderd in glijbanen. Geen omstandigheden om het gas eens goed in te trappen.”

Meteen na de finish van de proef kreeg de Toyota een snelle servicebeurt. Dat was na de marathon etappe even nodig, en vooral ook omdat de weg naar het bivak in Salta onbegaanbaar is door een aardverschuiving. Voor de deelnemers en de assistentie betekende dat een omweg van 350 kilometer over een onverhard bergweggetje.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS