Dakar

Erik van Loon in top tien na ‘superlink proefje’: ““Hij liep nog op zes cilinders, een heel raar geluid"

Uitgegeven door Johan Vis • 3 januari 2017 10:40 • Print artikel

Het was maar 39 kilometer, maar op de eerste proef van de Dakar Rally 2017 kon veel gebeuren. Nasser Al-Attiyah moest over de finish worden gesleept na een klein brandje aan boord van de Toyota en ook Erik van Loon en Wouter Rosegaar roken een branderig luchtje. Dat weerhield Van Loon er niet van een tiende tijd te rijden, waardoor hij nog voor grote namen als Stéphane Peterhansel en Orlando Terranova mag beginnen aan de tweede etappe.

Erik van Loon

“Het was een korte maar serieuze proef”, vertelde Erik van Loon aan de finish. “Op sommige stukken was het superlink. Er zaten gaten in waar je met gemak een hele auto in kon parkeren. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en heeft de auto geen impact gehad.”

Zes cilinders
Helemaal lekker liep de Toyota niet. Van Loon en Rosegaar roken een branderige lucht, de airconditioning aan boord hield er mee op en twee cilinders gaven er de brui aan. “Hij liep nog op zes cilinders en maakte een heel raar geluid. Even later trok de auto wel weer door, maar goed was het niet. Ik denk dat er een sensor kapot is. Dat moeten ze vanavond in het bivak goed nakijken.”

Met Van Loon zelf ging het prima, ondanks de nog steeds aanhoudende verkoudheid. “Zeker in deze hitte is dat een beetje vervelend, maar het is te doen. Als het maar over is voor we naar Bolivia gaan, want op hoogte is een verstopte neus echt lastig. Maar dat is voor over een paar dagen pas. De kop is eraf, ik zit lekker in mijn vel en met dit resultaat ben ik heel tevreden. Een goed begin van de Dakar!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS