Karting • Chrono

Robert de Haan vliegt naar knappe dagzege in de Mini Max! “Daar had ik van tevoren niet aan gedacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 april 2017 05:56 • Print artikel

EINDHOVEN – Dit jaar overgekomen van de Micromax-klasse laat Robert de Haan op overtuigende wijze zien dat hij de overstap naar de grotere en moeilijkere Minimax-klasse goed heeft verteerd. Het tienjarige karttalent uit Eerbeek won zondag in Eindhoven het dagklassement van de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap karting en de nummer twee van het WK Micro-Max van 2016 gaat nu fier aan kop.

CRG Dennis Tijs, Robert de Haan en Dennis de Bruin

“Dat is wel mooi”, reageerde Robert bescheiden op zijn leidende positie in het NK. Hij had de eerste, eerste en zesde plaats gepakt tijdens de respectievelijke races en had daarmee de winst van het dagklassement gepakt. Eenvoudig was het zeker niet geweest, verzekerde de protegé van CRG teambaas Dennis de Bruin. “In deze klasse is er goede concurrentie, dus de races zijn best moeilijk. Maar ik heb de afgelopen tijd zo goed getraind dat we alles goed voor elkaar hebben. Het was alleen nog aan mij.”

Maar dat de sympathieke Gelderlander op de Brabantse piste kon winnen? “Daar had ik van tevoren niet aan gedacht. Ik had wel gedacht de beste rookie te kunnen worden, maar de dagoverwinning? Na de eerste race dacht ik: ‘wauw’. Ik had wel goed getraind en af en toe de snelste tijd gereden, maar Thomas Dijkstra was ook heel snel. En Eindhoven is ook niet mijn beste baan. Ik vind Spa en Kerpen toch wel mooier.”

Hoe dan ook, het hinderde hem geenszins te excelleren op het circuit met het beroemde Mickey Mouse-gedeelte. Zijn prestatie is des te knapper aangezien hij pas net een paar maanden rijdt in een Minimax-kart. Overstappen van klasse betekent altijd wennen, maar Robert heeft al bewezen dat hij daar niet veel tijd voor nodig had. “De overstap van de Micromax- naar de Minimax-klasse is een heel grote stap. Vooral qua snelheid. In het begin was het wel wennen, maar nu niet meer. Van mij mag het wel nog harder gaan. Ik pas me wel makkelijk aan, denk ik.”

Dat was te zien tijdens de races, want Robert reed overtuigend in de rondte. Na de vierde tijd in de kwalificatie pakte hij tijdens de eerste race, die in de regen werd verreden, al gauw een plek. Daarna reed hij richting nummer twee Coen Doorn. Zijn opmars leek vervolgens ten einde, maar door een tijdstraf voor de winnaar werd Robert alsnog de racewinnaar.

Robert de Haan aan kop


Tijdens de tweede race mocht hij dus van poleposition vertrekken en Robert ging er met Thomas Dijkstra vandoor. “Op een gegeven moment werd Thomas eraf gereden door een achterblijver en toen pakte ik de koppositie.” De Haan hield het tempo hoog en bleef aan de leiding tot de finishvlag. Zo pakte hij opnieuw de overwinning en lag Robert fraai op koers voor de dagzege.

Het liefst wilde hij natuurlijk ook de derde race winnen, maar bij de start kreeg hij van achteren een beuk en schoot tegen hij zijn voorganger aan. Uiteindelijk eindigde Robert zo als zesde, maar door de twee eerste plaatsen in race 1 en 2 stond de snelle CRG-coureur alsnog op de hoogste trede. “Gelukkig heb ik het dagklassement toch gewonnen. Daar ben ik heel blij mee.” Voor Robert is de ambitie voor dit seizoen nu duidelijk: kampioen worden natuurlijk. “Dat zou wel heel mooi zijn! Ik wil ook CRG, Dennis de Bruin, Dennis Tijs, mijn ouders en mijn sponsors bedanken voor hun steun.”

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Dennis de Bruin, CRG, Tinini Group, Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Rally Adventure Store, Winning IT, Start, Eurol Lubricants en Repay.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS