Karting • Belgisch Kampioenschap

Robert de Haan tweede bij WK Micro Max, én doet ook meteen van zich spreken in de Minimax

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2016 16:49 • Print artikel

GENK – Omdat hij volgend jaar in de Minimax-klasse uitkomt, wilde karter Robert de Haan eens zien hoe goed hij meekon tijdens races in die categorie. Heel goed, zo demonstreerde de in topvorm verkerende rijder die een week eerder nog op een fantastische wijze tweede was geworden op de Rotax Max Grand Finals. De tienjarige Eerbeekenaar werd tijdens de zesde en laatste ronde van het BMC-kampioenschap in Genk prompt derde in het dagklassement. En dat voor een rookie!

CRG Holland Robert de Haan

“Ik had niet gedacht zo te scoren. Maar meestal als ik in een nieuwe kart rijd, heb ik die snel onder controle”, zei Robert de Haan. Niettemin was het racen in een Minimax-kart een heel nieuwe ervaring. “De kart gaat een stuk sneller en hij trekt veel harder. Ik dacht: wauw! Het was even schrikken, maar ik was er al snel aan gewend. Het is ook superleuk, rijden in een Minimax-kart.”

Op zich hoefde zijn knappe optreden in Genk, waar hij zesde, vijfde en derde werd in de respectievelijk manches, niet eens heel erg te verbazen. Robert heeft zich het afgelopen seizoen enorm hard ontwikkeld tot een coureur die steevast vooraan meestrijdt. Natuurlijk is de overstap naar een hogere klasse altijd lastig, maar vanwege zijn racevaardigheid en uitstekende begeleiding van Dennis de Bruin van CRG Holland lag het voor de hand dat hij tussen de Minimax-rijders geen modderfiguur zou slaan.

Na zijn twaalfde tijd in de kwalificatie – tevens zijn startplek voor de eerste race – was het nog even afwachten wat het zou worden in de races. Na een superstart werden in de eerste ronde al wat plaatsen gewonnen, en na een paar mooie inhaalacties werd hij uiteindelijk heel knap zesde. Dat hij die dag alleen nog maar beter zou presteren met zijn vijfde en derde plaats was een bevestiging dat het met zijn racecapaciteiten dik in orde is.

Dennis de Bruin van CRG Holland heeft daarin een grote rol gespeeld. “Hij heeft me echt heel goed geholpen, onder andere met het afstellen van deze kart”, zegt Robert met een grote lach op zijn gezicht. “Ik heb afgelopen seizoen heel veel met hem getraind. Hij wist daardoor het hele seizoen ook precies hoe hij de kart moest afstellen. Dat ging heel goed, gezien de groeicurve die we hebben laten zien in het eerste jaar Micromax. Ik ben maar één keer buiten de top vijf gefinisht. Ik heb echt heel veel aan Dennis en CRG Holland te danken.”

Robert de Haan snel met CRG

De Bruin had afgelopen seizoen met Raimo van den Boom en diens pupil Rik Koen ook al het nodige voorwerk gedaan met CRG in de Minimax-klasse, wat afgelopen weekeinde op Genk wel duidelijk werd. Mede door de begeleiding van De Bruin verdiende Robert een ticket voor de Rotax Max Grand Finals in Italië en kwam hij uit voor Team Nederland in Sarno. Daar excelleerde de Gelderlander tijdens het officieuze WK voor Rotax Max-rijders met de titel van vice-kampioen in de Micromax-klasse! Een ongelooflijk knap resultaat waarvan hij van tevoren alleen maar kon dromen. “Ik ben er heel trots op”, zei de talentvolle rijder.

Dat hij tijdens de week op de baan in Sarno snel zou zijn, werd al gauw duidelijk in de training, waarin hij brutaal de snelste tijd noteerde. Tijdens de finale lag De Haan lange tijd op de zevende plaats totdat hij er in de laatste ronde eens goed voor ging zitten. “Ik dacht: dit is de laatste ronde, het is alles of niets.”

Zo haalde hij de ene na de andere concurrent in en uiteindelijk stond er P2 achter zijn naam. “Dat was echt heel bijzonder. Ik vond het al mooi als ik de top tien had kunnen halen. Maar tweede? Nee, dat had ik nooit gedacht. Ik vond het ook een fijne baan, al waren de races er wel moeilijk. Als je één foutje maakte, kwamen meteen een stuk of acht rijders je voorbij.” Veel fouten maakte hij evenwel niet, anders word je geen tweede op een WK. Robert is dan ook blij dat hij heeft meegedaan. “Het was een supermooie ervaring!”

In 2017 zullen we Robert aan de start zien van het NK met zijn Minimax en of er ook een EK in zit voor Robert zal afhankelijk zijn van de sponsoren. Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door: Eurol, Repay HRM Payrolling, Winning IT, Auto Beernink & de Bekker, Start ‘84 Automotorsport, Kartcentrum Lelystad, Henk de Groot Autoschadebedrijf, ActuFin, RHB Adviesbureau, Casebuilder, Nedlite en Mera Benelux. Hij bedankt in het bijzonder Dennis de Bruijn, zijn ouders en Indy en Arthur Dontje voor hun ondersteuning.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS