Karting • Chrono

Perfecte score voor ontketende Dani van Ruiten in eerste NK-race: "Het is altijd mooi om te winnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 maart 2017 18:01

KERPEN – Dani van Ruiten gaf domineren in zijn sport zondag een nieuwe betekenis. Het tienjarige karttalent uit Tegelen reed op het circuit van Kerpen naar een afgetekende dagzege in de Micromax-klasse. Met drie overtuigende manchezeges had de rijder van RR Racing wat je noemt een voortvarende start van het nieuwe seizoen in het Nederlands kampioenschap.

Dani van Ruiten beker en kissmissen

Drie overwinningen uit drie, het maximale aantal punten en de concurrentie in elke race op een flinke achterstand gereden. Je zou van minder gaan zweven, maar Dani bleef zondag na afloop van de races op de Duitse piste bescheiden toen hij vertelde over zijn prachtige weekend. Hij glimlachte beleefd en vertelde dat hij ‘gewoon heel blij’ was met zijn drie overwinningen. “Ik had wel verwacht te kunnen winnen, maar niet met zo’n grote voorsprong”, zei de sympathieke Limburger.

Want in elke race kwam de getalenteerde rijder van RR Racing, het team van Ramon Rietveld, solo over de meet zonder dat de nummer twee ook maar enigszins in de buurt was. In race twee bedroeg zijn voorsprong maar liefst veertien seconden. “Ik blijf gewoon vol gas doorrijden”, verklaarde hij zijn dominantie. “Maar als ik dan het bordje laatste ronde zie, kijk ik wel even achter me om te zien waar de rest is. Als ik dan niemand zie, zorg ik ervoor dat ik even het gas loslaat in een bocht die ik normaal vol gas neem om zeker te zijn. Zo maak ik geen fouten.”

Pas tien jaar oud weer Dani dus al heel goed hoe hij in wedstrijden moet doseren om zoveel mogelijk punten voor het kampioenschap binnen te halen. Vooralsnog heeft hij de perfecte score. De ambitie voor het huidige seizoen mag dan ook duidelijk zijn: kampioen worden. “Het liefste wil ik alles winnen. Dat zou wel heel mooi zijn.”

Perfecte score voor ontketende Dani van Ruiten

Een uitspraak die op voorhand niet onrealistisch lijkt. De voortekenen zijn in ieder geval goed. Want niet alleen won hij alle drie de races in Duitsland, tijdens dat deed hij bovendien zonder dat hij voor de wedstrijden op de baan apart had kunnen trainen. Tijdens de Winter Cup-races in december op dezelfde baan was hij ook al dominant geweest. Bovendien wist Dani dat hij momenteel in topvorm verkeert. Een week eerder had hij tijdens de BNL Kick-off op het circuit van Genk ook al geheerst: in alle vrije trainingen, in de kwalificatie en in de twee races was hij de snelste geweest. “Ik had voor de BNL wel veel getraind omdat ik net een nieuwe motor had”, verklaarde hij.

Dat die motor en de begeleiding bij het topteam RR Racing dik voor elkaar is, bleek zondag in Kerpen dus opnieuw, getuige de geringe tegenstand die hij te dulden had. Dat maakte zijn overwinning er overigens niet minder mooi op, vond de jongeling. “Het is altijd mooi om te winnen. Daarom probeer ik de voorsprong ook zo groot mogelijk te maken.” Maar het mooiste is misschien wel de progressie die hij geboekt heeft ten opzichte van vorig seizoen. Toen werd hij verdienstelijk zesde in het NK in dezelfde klasse, nu is hij overduidelijk titelkandidaat. “Ja, dat vind ik wel leuk”, sprak hij glunderend.

Dani van Ruiten wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Handelsonderneming D.B. Texacars Garagebedrijf en Stay Chic Damesmode.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS