Karting • Chrono

Dani van Ruiten lost overtuigend belofte in voor komend seizoen; Wat goed is, komt snel

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 december 2016 12:44 • Print artikel

KERPEN - Hij kwam, zag en overwon. Als karter Dani van Ruiten op het circuit van Kerpen zondag iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat hij komend seizoen één van de belangrijkste titelkandidaten is in het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Micromax-klasse. Tijdens de eerste ronde van de Winter Cup van Chrono Karting - die geldt als voorbereiding op het nieuwe seizoen - won de pas tienjarige rijder overtuigend. En zo was het een glunderende Dani die na afloop een mooie beker in ontvangst nam.

Dani Ruiten glundert met grote beker

“Aan de ene kant had ik wel verwacht dat ik zou winnen, maar aan de andere kant ook weer niet”, zei een opgetogen Dani in de paddock van het Duitse circuit. “Bira van Haver en Bart Ploeg waren ook heel snel in de trainingen, dus het was nog lang niet zeker wie er ging winnen. Ik wist in ieder geval dat het moeilijk zou worden.”

Dat bleek uiteindelijk behoorlijk mee te vallen, want na zijn winst in de prefinale in de ochtend had hij ’s middags weinig te vrezen van de rest. De enige die hem nog lange tijd kon bijhouden, was Bira van Haver. Een knappe prestatie, want Dani rijdt nog niet zo lang op het hoogste niveau. In juni 2015 reed hij voor het eerst op een buitencircuit en pas dit jaar in 2016 reed hij zijn eerste volledige seizoen in het NK. Daar liet hij vaak al zijn talent gelden. Dat resulteerde in meerdere podiumplaatsen in een heel sterk deelnemersveld en hij boekte bovendien een overwinning in de BNL. Maar ja, wat goed is, komt nu eenmaal snel.

Motivatie heeft Dani ook nog eens volop, want wie kan er nu op zo’n jonge leeftijd zeggen dat hij in een kart mag racen?! Wat er zo leuk aan is? “Hard gaan, hard rijden”, zei hij. “Maar ook het harde remmen en het technisch nadenken vind ik erg leuk. En de inhaalacties. Het liefst wil ik de Formule 1 halen, maar dat is wel heel erg moeilijk, weet ik.”

Dani van Ruiten fanatiek

Hij is dus ook nog eens ambitieus. Zoals dat hoort bij een rechtgeaarde topsporter. Die ambities bleken ook toen zijn doelstelling voor komend seizoen ter sprake kwam. Want: “Ik wil komend jaar kampioen worden.” Dat is zeker geen onrealistisch streven; zijn uitslagen in Kerpen zeiden wat dat betreft genoeg: winst in beide races, mét een flinke voorsprong op de concurrentie.

Hoewel hij dus twee keer dominant de overwinning claimde, was het niet zo gemakkelijk als het op papier leek te zijn. Dani: “Nee, want we reden op een halfnatte baan. In de eerste ronde van de prefinale moest ik eerst eens goed kijken waar het nat was en waar droog. Het was ook heel moeilijk om precies op de droge lijn te blijven. In de finale ging het goed. De baan was nog steeds halfnat, maar ik heb geen fouten gemaakt. Dus ja, ik ben blij!”

Dani van Ruiten wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Handelsonderneming D.B. Texa Cars Garagebedrijf en Stay Chic Damesmode.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS