Karting • Chrono

Niek van de Mosselaar maakt megasprong: KZ2! "In het begin wennen, maar ik pakte het snel op"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 januari 2018 18:58 • Print artikel

LELYSTAD – Tot het laatste moment in gevecht om de tweede plaats in de eindstand van het Nederlands kampioenschap karten bij de Rotax Max Junioren moest Niek van de Mosselaar zich uiteindelijk tevredenstellen met de derde plek. Dat was nog altijd een heel knap resultaat en bovendien een mooie afsluiter van zijn twee jaren in de klasse. Want de rijder uit Wychen debuteert komend seizoen in de koningsklasse, de KZ2.

Niek van de Mosselaar beker en kissmiss

In Lelystad gehuldigd voor zijn derde plek tijdens het afgelopen seizoen sprak Niek met een grote beker van NK-organisator Chrono in zijn hand over zijn plannen. Dat hij KZ2 gaat rijden, betekent dat hij een uitdagend seizoen kan verwachten, want de koningsklasse van het karten is er één klasse met handgeschakelde karts. Dat niet alleen. De karts hebben meer power en veel meer snelheid dan de Juniorkart waaraan hij de afgelopen twee seizoenen gewend was. Toch was de keuze voor de KZ2 een heel bewuste. “Ik heb voor de KZ gekozen omdat vanuit de Rotax Max Junioren het verschil met de Senioren te klein is om ineens heel veel te leren”, legt Niek uit. “En in de KZ kan ik lekker lang blijven rijden.”

Met zijn vijftien jaar zal hij één van de jongsten karttalenten en misschien wel de jongste van het veld zijn. Dat gegeven maakt Niek niet nerveus. “We hebben nu drie keer met een KZ-kart getest in Berghem en het viel me wel mee eigenlijk. Ik pakte het snel op. In het begin was het even wennen natuurlijk, maar ten opzichte van alles wat ik over de KZ2 had gehoord, was het rijden minder hectisch dan ik had verwacht. Al moet je wel echt gevoel ontwikkelen voor zo’n kart. Tijdens de eerste testdag heb ik dan ook vooral ontdekt hoe het rijden in zo’n KZ2 is. Halverwege de tweede dag kreeg ik steeds meer ritme in het remmen en schakelen.”

Vader van de Mosselaar en Niek van de Mosselaar en Pim Speelman

Voor komend seizoen richt Niek, ondersteund door zijn monteur en coach Pim Speelman, zich nog niet op een topklassering. “Ik ga voor een plek in de top vijftien. Mijn doel is om constant in de buurt te zitten van de top tien. Uiteindelijk is het natuurlijk vooral een leerjaar, dus ik zal met niet al te veel druk rijden. Veel jongens in de klasse hebben zoveel ervaring in de KZ, van hen kan ik nog heel veel leren, bij hen kan ik zien hoe het moet. Daarom is het fijn dat het zo’n hoog niveau is. Ik wil gewoon alles maximaal doen en dan zien waar ik sta. In ieder geval wil ik mezelf constant blijven verbeteren.”

Zijn programma bestaat uit de acht races van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Misschien dat hij er nog een paar races van de BMC of de BNL aan vastplakt, maar zijn focus ligt bij het NK. Niek kijkt ernaar uit. “Ik heb er heel veel zin in. Dit seizoen wordt een echte uitdaging. Ik ben heel blij met de overstap: een andere kart, andere tegenstanders, ik moet schakelen. Er is veel te leren!”

Niek van de Mosselaar wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Masuni en Racecloud.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS