Karting • Chrono

Niek van de Mosselaar blij verrast met podiumplaats bij NK karten; doorzetten beloond

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 april 2017 07:14 • Print artikel

EINDHOVEN – Nee, echt verwacht had hij die podiumplaats niet meer. Dus toen de uitslag van de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap definitief was, kon een verbaasde Niek van de Mosselaar toch nog naar het podium. Het dertienjarige racetalent uit Wychen werd in Eindhoven knap derde in de zeer sterk bezette Rotax Max juniorenklasse en deed zo en passant goede zaken voor het nationale kampioenschap.

Niek van de Mosselaar

”Ik ben heel tevreden”, glunderde Niek op circuit De Landsard. “Ik had de zesde tijd in de kwalificatie. Dat had beter gekund, maar dat ik dan nu een podiumplaats heb, is dan natuurlijk heel mooi.” Zijn derde, tweede en achtste plaats in de respectievelijke races waren daarvoor genoeg. En dat was dus iets wat hij niet had verwacht. “Ik twijfelde: word ik vier, vijf of zes? Ik dacht al niet eens meer aan het podium. Maar de top drie van elke afzonderlijke race was steeds anders”, verklaarde hij zijn derde plaats in het eindklassement.

Het voelde als een zeer aangename genoegdoening voor zijn optreden tijdens de eerste ronde van het NK in Kerpen. Daar eindigde Niek op een ietwat teleurstellende twaalfde plaats, terwijl hij daar één van de snelsten op de baan was. “Die race wil ik vergeten, schrappen. Dan is het wel lekker om hier zo sterk terug te komen.”

Met de mogelijkheid van een schrapresultaat kan hij zijn ambitie, in de top drie van het NK, dus nog alleszins realiseren. Het zou overigens wel knap zijn. Want Niek zit bij een klein team, doet het grotendeels met zijn vader en zijn monteur en werkt goed samen met zijn teamgenoot Toby Bradwolff.

“Ons doel is de grote teams bijblijven. Pim (Speelman, zijn monteur, red.) heeft heel veel kennis van de kart en de motoren worden afgesteld door Daems Racing. Verder doen we alles zelf. Ik vind het eigenlijk wel lekker dat ik niet bij een groot team rijd. Wij werken lekker samen, we hebben veel plezier en presteren ook nog eens. In een groot team is het altijd druk in de tent en er is ook altijd stress aanwezig.”

Niek van de Mosselaar

Daarvan had hij dus mooi geen last op de Brabantse piste. Tijdens de eerste race snelde hij knap naar de derde plaats. Een teken dat het met zijn snelheid wel goed zat. Tijdens de tweede race had hij een goede start en dat zorgde voor een goede uitgangspositie voor de rest van de wedstrijd. “Ik heb een aantal jongens ingehaald en daarna de race gewoon uitgereden. Ik heb geen echte gevechten gehad.” Niettemin leverde hem dat wel een zeer knappe tweede plaats op. Een super resultaat voor Niek, maar het bracht hem wel aan de ongunstige buitenkant van de startgrid voor de finale.

Die opgaande lijn, van drie naar twee, moest in race drie verzilverd worden met de winst, als het ook maar even kon natuurlijk. Maar helaas had Niek deze keer een wat mindere start. “Ik was niet echt fel genoeg en aan de binnenkant zat het ineens helemaal dicht”, was hij kritisch op zichzelf. “Ik denk dat ik te veel bezig was met de mensen aan de andere kant naast me. Ik ben buitenom gegaan en viel daardoor terug naar de dertiende positie.” Toch gaf hij zich niet gewonnen en wist hij dat hij naar voren moest wilde hij nog een kans maken op het podium. Hij beet zich vast in het stuur en knokte naar voren.

Na drie rondes had hij zich al terug geknokt naar de negende positie toen hij in een duel verwikkeld raakte met de nummer tien en de nummer acht in de race. “Ik wilde degene voor me natuurlijk inhalen, maar moest wel oppassen dat ik daarmee te veel tijd zou verliezen en daardoor zelf werd ingehaald. Uiteindelijk heb ik hem gepakt en werd ik achtste.”

Het bleek cruciaal voor zijn derde plaats in het dagklassement. En dát toonde maar weer eens dat elk punt telt in een kampioenschap. Wie weet is hij er ook aan het einde van het seizoen heel blij mee!

Niek van de Mosselaar wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Masuni BV en Racecloud.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS