Karting • Chrono

Niek van de Mosselaar laat zijn tanden zien: derde in eindstand NK! "Maximale eruit gehaald"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 oktober 2017 14:59 • Print artikel

GENK – Hij kwam enigszins onverwacht, maar zijn derde plaats in het eindklassement van het NK karting in de Rotax Max juniorenklasse was daarmee niet minder verdiend. De talentvolle Niek van de Mosselaar uit Wychen zorgde door een knap optreden in Genk tijdens de achtste en laatste ronde van het NK dat hij op het podium stond in de eindklassering!

Niek van de Mosselaar en zijn team

“Ik had voor dit weekend best wel een achterstand op de nummer drie”, blikte een blije Niek terug op de races op de Belgische piste. “Iedereen heeft weleens een pechweekend. Ik had deze keer geluk en hij had pech.” Want zijn concurrent belandde in een crash in de eerste race en ging niet van start in de tweede race. Dat terwijl Niek in alle races ronduit uitstekend presteerde. Hij reed warempel naar de tweede plaats in het dagklassement door zijn tweede, tweede en derde plaats in de achtereenvolgende manches. Het leverde hem een flinke berg punten op en dus de derde plaats op in het eindklassement.

Wat zijn prestatie extra knap maakte, is dat Niek in een klein privéteam rijdt, terwijl zijn grootste concurrenten in grote teams rijden. “Ik wilde dit seizoen bewijzen dat we net zo snel kunnen zijn als de grote teams en dat is gelukt.” Dat zit hem voor een deel uiteraard in het uitstekende materiaal dat hij tot zijn beschikking heeft. Op dat gebied krijgt hij de steun van zijn vader en zijn begeleider Pim Speelman. Maar een niet te onderschatten deel van zijn sterke rijden dit seizoen heeft ook te maken met zijn ontwikkeling als rijder. Niek: “Ik ben doordachter gaan rijden. En tactisch sterker. Ik had me voor dit jaar voorgenomen geen domme fouten te maken en het maximale eruit te halen. Dat is gelukt en dat geeft een heel lekker gevoel.”

Het is een aangename conclusie na een weekeinde waarin hij niet meer echt rekening had gehouden met een podiumplaats in de eindstand. Toch wist hij dat het in theorie nog wel kon. “Ik had tegen mezelf gezegd dat ik niet moest stressen, want dan gaat het meestal juist minder. Ik ging de races in met de instelling er gewoon het beste van te willen maken en dat is gelukt.”

Na de crash van zijn concurrent in de eerste race wist Niek al dat hij door zijn tweede plaats flink wat punten goed had gemaakt. Toch begon hij aan de tweede race in de veronderstelling dat hij ‘gewoon’ het kampioenschap als vierde zou eindigen. Pas na afloop hoorde hij dat zijn concurrent niet van start was gegaan. “Maar als ik het wel had geweten was ik ook niet echt zenuwachtig geweest.”

Rotax Max junioren Niek van de Mosselaar

Toch was er intussen nadrukkelijk wat in zijn voordeel veranderd. En dat wist Niek ook. “Voor de derde race had ik mezelf dan ook voorgenomen geen domme dingen te doen en tevreden te zijn met wat ik kon.” Om uiteindelijk tevreden te kunnen concluderen dat zijn achtste en laatste NK-weekeinde van 2017 het beste van het seizoen was. “Ja, ik heb het seizoen in stijl afgesloten.”

Toch komt hij deze maand nog vaker in actie. Niek denkt erover na om de laatste race van de Belgian Max Challenge van half oktober te rijden en een week later sowieso de extra race waarin tickets voor de Rotax Max Grand Finals van begin november te winnen zijn. “Dat is mijn laatste kans nog een ticket te winnen”, zei Niek over de mogelijkheid zich te kwalificeren voor deelname aan het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Die BNL-race is ook op het circuit van Genk. “Het moet kunnen, ik heb hier de afgelopen tijd zoveel raceweekends gehad dat ik goed ben voorbereid!”

Niek van de Mosselaar bedankt Pim Speelman en zijn vader voor het sleutelen, Daems Racing voor de motoren en Racecloud.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS