Karting • Chrono

Mike van Vugt is een bikkel: met gebroken duim naar de zege in Nederlands kampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 maart 2018 02:17

GENK – Dat hij met een gebroken duim zou meedoen aan de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max had Mike van Vugt vooraf wat hoofdbrekens bezorgd. Maar zijn bezorgdheid bleek niet nodig. Het dertienjarige racetalent uit Wognum won zondag in het Belgische Genk de finale in de Rotax Max Junioren-klasse en liet zo meteen zien wie favoriet is voor de titel.

Mike van Vugt wint NK1 in Genk

“Ik ben echt heel blij”, zei Mike met een lach op zijn gezicht. “Van tevoren hadden we gehoopt dat ik in de top tien zou eindigen. We waren bang dat de duim tijdens de races overbelast zou raken en dat ik er te veel last van zou hebben. Als je dan eerste wordt, is dat natuurlijk geweldig. Ik heb tijdens het rijden helemaal geen last gehad van mijn duim. Dat is echt een opluchting.”

Wonderlijk eigenlijk, want het is pas anderhalve week geleden dat Mike zijn duim brak. Dat gebeurde tijdens de trainingen van de derde ronde van de WSK Super Master Series, die op het circuit van La Conca in Italië werd gehouden. “Iemand raakte me en kwam met de kart bovenop mijn hand terecht. Ik voelde wel pijn, maar kon nog wel rijden, dus toen heb ik daarna de andere trainingen nog gereden. Maar toen mijn vader vroeg hem eens in zijn arm te knijpen, bleek dat ik helemaal geen kracht kon zetten. Toen zijn we naar het ziekenhuis gegaan en daar bleek dat mijn duim gebroken was.”

Vorige week dinsdag vloog de pechvogel naar Londen voor een laserbehandeling. Dit om het herstel van de breuk te bevorderen. Die zit nu dan ook niet in het gips. Een afneembare brace bood afgelopen weekeinde voldoende bescherming. Hoewel hij van tevoren dus niet zeker was of hij met die duim wel goed kon presteren, bleek al aan het begin van het weekeinde dat het goed zat.

“Ik wist na de eerste twee trainingssessies al dat winnen moest kunnen. Ik was de snelste en ik had geen pijn.” Dat hij snel was, liet hij ook zien tijdens de kwalificatie. Mike, uitkomend voor JJ Racing met een 'bommetje' van JvD Power, kwam tot de tweede tijd en dat betekende volop perspectief voor de prefinale. In de eerste ronde raakte hij echter door een race-incident van de baan en verloor veel terrein. Hij moest vanuit de achterhoede weer gaan inhalen. En dat lukte goed, want hij kwam uiteindelijk knap als achtste over de finish.

Mike van Vugt als winnaar over de streep

Hij liet zich er niet door ontmoedigen. Tijdens de finale had Mike een goede start en na niet al te lange tijd reed hij bij de eerste drie. “Een ronde later haalde ik de raceleider in. Daarna begonnen ze achter me te battelen. Toen was het kop naar voren en zo hard mogelijk wegrijden. Dat is gelukt. Op de finish was mijn voorsprong vijf seconden.”

Zijn ambitie voor dit seizoen is helder: Nederlands kampioen worden. Ook in het Europees kampioenschap richt hij zich op de titel. “En ik zal nog een paar wedstrijden in de BNL en de BMC rijden. Ik wil zoveel mogelijk winnen!”

Mike van Vugt wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Jvd Power, JJ Racing en Koelewijn Autoschade.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS