Karting • CIK-FIA

Mike van Vugt domineert in de Academy tijdens Europees kampioenschap CIK-FIA in Genk: “Ik ben superblij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2017 18:41 • Print artikel

GENK - Hij domineerde zondag zonder weerga tijdens de eerste ronde van CIK-FIA Academy in Genk. In een prestigieus internationaal deelnemersveld won Mike van Vugt overtuigend bij de Academy. De twaalfjarige karter uit Wognum won alle drie de heats voordat hij in de finale naar een klinkende overwinning denderde.

Mike van Vugt domineert tijdens EK CIK-FIA in Genk


Het was niet zomaar een overwinning voor Mike. Die was afgetekend, want hij kwam met een flinke voorsprong op de nummer twee over de finishlijn. Het zorgde dan ook voor een grote lach op het gezicht van de sympathieke Noord-Hollander. “Ik ben superblij”, zei hij terecht. “Ik had dit van tevoren niet echt verwacht. Wel is het zo dat ik op Genk altijd best wel snel ben.”

Dat demonstreerde hij het hele weekeinde dan ook op overtuigende wijze. Al in de trainingen was Mike de snelste waarin hij rondetijden liet noteren die drie tienden van een seconde sneller waren dan de nummer twee. En ook in heats liet hij zien dat die tijden geen toevalstreffer waren geweest.

Hij won ze alle drie achter elkaar en kon zo van poleposition beginnen aan de finale. De enige keer gedurende het hele weekeinde dat er eens niet P1 achter zijn naam verscheen, was tijdens de kwalificatie voor de heats, waarin hij de tweede tijd reed achter de Belg Xavier Handsaeme. “Maar ik baalde er niet echt van”, zei Mike. “Ik wist dat mijn snelheid goed was.”

Vlak voor de finale begon het nog te regenen, wat een race onvoorspelbaar kan maken en waarmee zijn plan om ook de finale te winnen in de war zou kunnen worden geschopt. Maar voordat die begon was het alweer droog geworden en ging Mike er eens goed voor zitten.

Hij pakte kopstart en daarmee was feitelijk het pleit al beslecht. Want Mike snelde ervandoor en bouwde de hele race zijn voorsprong alleen maar verder uit. “Op het eind hoefde ik eigenlijk niet eens meer volgas te geven. Dat deed ik wel, hoor, maar ik was meer met de rondetijden bezig, om die zonder onnodig risico te nemen naar beneden te krijgen, dan met de race.”

Mike van Vugt domineert tijdens EK CIK-FIA in Genk


En zo kwam de talentvolle karter met een grote voorsprong als eerste voorbij het zwartwitgeblokt en kon hij zich even later laten huldigen als de winnaar van de eerste van drie races van het kampioenschap. Een resultaat waardoor hij zich genoodzaakt voelt zijn ambities voor de overige twee races naar boven bij te stellen. “Ik had me van tevoren gericht op een plek bij de eerste vijf in het kampioenschap, maar nu moet ik misschien wel voor een plaats bij de eerste drie of zelfs de eerste twee gaan.”

“Ik weet niet hoe het in Le Mans is (waar de volgende ronde van het kampioenschap wordt verreden, red.). Ik ken de baan niet, heb er nog nooit gereden, maar ik ga er in ieder geval weer volgas ertegenaan. Ik begin daar nu in ieder geval met een stuk lekkerder gevoel omdat ik heb bewezen dat ik kan winnen!”

Mike van Vugt wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van Vugt Verkeersopleidingen en Koelewijn Autoschade.

Mike bedankt zijn monteur Gerard Traarbach, Mats van den Brand voor de ondersteuning en hulp tijdens de races, de KNAF, zijn sponsoren en zijn vader, moeder en broertjes voor hun steun.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS