Karting • Chrono

Kay en Glenn van Berlo genieten van het hoge niveau en de internationale uitdaging

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2017 21:06 • Print artikel

VEGHEL – Voor deze ene keer was Kay van Berlo weer in het Nederlands kampioenschap karting te zien. De zestienjarige Veghelaar reed tijdens de derde ronde in Berghem mee in de KZ2-klasse als een soort veredelde training en werd prompt vierde. Voor Kay en zijn één jaar jongere broer Glenn is het dit seizoen vooral te doen om de internationale kampioenschappen die zij namens het Nederlandse Keijzer Racing rijden.

Kay en Glenn van Berlo

De twee snelle broers doen veel indrukken op dit seizoen. Kay rijdt KZ (125cc schakelkarts) en Glenn OK Senior, beiden op internationaal niveau. Als rijders van Keijzer Racing nemen ze het op tegen de toppers van fabrieksteams van onder andere Tony Kart en CRG. Dat is op zich al een fikse uitdaging, maar dan komt daar het leren kennen van allerlei nieuwe banen en talloze tegenstanders nog bij. “Het is zwaar, maar ik boek wel elke race voortuitgang”, zegt Kay, die dit seizoen in het CIK-FIA- en het DKM-kampioenschap uitkomt.

De CIK-FIA-wedstrijd in Genk van anderhalve week geleden was er eentje waar de sympathieke Brabander graag op terugblikt. “Ik ken die baan goed, voelt als mijn thuisbaan. Ik weet daar natuurlijk wel het een en ander qua race- en verdedigingslijnen en waar je het beste kunt inhalen. Vooral in het begin van het weekeinde zat ik dicht bij de top. Ik moest echt vechten voor mijn plek. Je hebt geen moment rust. Het gaat er ook allemaal veel serieuzer aan toe. Ik heb daar grote stappen gezet.”

Want hoewel Kay in het Nederlands kampioenschap vorig jaar één van de te kloppen mannen was bij de Rotax Max senioren, is het dit seizoen allemaal zo anders geworden dat er weer een hoop te leren valt. Dat is dan ook het voornaamste doel van de twee broers: veel leren. Kay: “Ik rijd nu in een schakelkart en dat is anders dan de afgelopen jaren in een automaat. Maar hoe meer ik rijd hoe meer alles automatisch gaat. Het schakelen, het remmen, het aanvoelen van de kart.”

Kay van Berlo in de hoogste versnelling

Aan zijn materiaal zal het niet liggen. Keijzer Racing heeft een deel met de fabriek van CRG gesloten waardoor het kan beschikken over fabrieksmateriaal en de laatste updates. Ook krijgen ze inzage in de data van de fabrieksrijders. Bovendien heeft Kay zijn ‘oude’ monteur meegenomen naar Keijzer Racing. “Zolang ik vooruitgang blijf zien, ben ik tevreden.”

Dat credo geldt ook voor zijn jongere broer Glenn. “Ik heb nog elke race grote stappen gezet”, zegt de vijftienjarige Veghelaar die dit seizoen uitkomt in het DKM- en het CIK-FIA-kampioenschap. “We wisten dit seizoen niet wat we konden verwachten. Daarom is het doel ook om heel veel te leren. Tot nu toe is de overstap naar het internationale karten heel goed bevallen. De competitie is heel sterk. Het DKM (Deutsche Kart Meistershaft) en het CIK EK en WK zijn allebei heel zwaar. Ik leer elke wedstrijd van mijn fouten. Daar ben ik heel blij mee.”

Ook voor Glenn is het wennen geblazen. “De manier van racen is heel anders. Iedereen is ervaren, denkt goed na tijdens de race, kijkt goed, plant vooruit en je ziet geen onbezonnen acties op de baan. Verder moeten we zelf de carburateur afstellen. Dat kan heel veel schelen. De wat meer oudere rijders hebben daar meestal veel ervaring mee.”

De twee broers moeten nu meer voor hun sport overhebben dan ooit. Glenn heeft er geen enkel probleem mee, vindt het leuk. “Ik zit nu heel veel in de sportschool om topfit te kunnen zijn. We krijgen drie keer per week begeleiding daarbij op het CTO (Centrum voor Topsport & Onderwijs, red.) in Eindhoven. En thuis ga ik vaak hardlopen.”

Hoewel de twee Brabantse talenten op sportief zeer hoog niveau bezig zijn en dat een serieuze aanpak vergt, is de lol in de sport nog steeds groot. “Het is leuk nieuwe banen te leren kennen en nieuwe mensen te ontmoeten. Het is ook leuk dat iedereen voor je klaarstaat en alles voor je doet om het weekend zo goed mogelijk te laten verlopen. We zijn heel veel aan het genieten.”

Kay en Glenn van Berlo worden in hun raceactiviteiten ondersteund door: Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto's, Home Autotainment en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS