Karting • Belgisch Kampioenschap

Talent Luca Leistra ijzersterk in Kerpen en grijpt de dagzege bij Rotax Max Junioren: "Het voelt juist heel goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2017 13:37 • Print artikel

KERPEN – Ook in Kerpen was Luca Leistra in topvorm. De elfjarige karter uit Brasschaat won de derde ronde van de Belgian Max Challenge bij de Junioren. Dat deed de karter uit het topteam van Bouvin Power door naar de eerste, eerste en tweede plaats in de respectievelijke manches te snellen. Daarmee pakte Luca de meeste punten voor de Belgische titel.

Luca Leistra wint BMC Rotax Max Juniors

Door zijn overwinning op de Erftlandring in Duitsland deed hij opnieuw goede zaken voor het klassement. Zeker ook omdat zijn grootste concurrent Ilian Bruynseels er niet bij was wegens ziekte. “Ik heb goede zaken gedaan in het kampioenschap en ik blijf dit seizoen gefocust”, sprak Luca na afloop van de races nuchter op de baan waar ooit grootheden als Michael Schumacher en Sebastian Vettel het racen leerden.

Toch was het jonge talent niet helemaal tevreden toen hij zondagmiddag na de derde race uit zijn kart stapte. Daarin was hij derde geworden en dat beviel hem geenszins. luca promoveerde nog een plekje nadat een concurrent een straf kreeg. Het tekende de topsportmentaliteit van de sympathieke Belg, die van poleposition was vertrokken. “Na de start kwamen er twee voorbij. Daarna waren er de hele tijd gevechten, was het de hele tijd opnieuw naar voren rijden. Bij een inhaalactie op nummer twee stuurde die buitenom en raakte hij me. Daardoor viel ik terug en was het gat te groot om de nummer één nog in te kunnen halen.”

Dat hij de snelheid had om te kunnen winnen, was natuurlijk evident. Hij had niet voor niets al de eerste twee races gewonnen. Dat gold overigens voor het hele weekeinde; in de vrije trainingen was hij al de rapste van het veld. “Ik was twee tienden van een seconde los van de nummer twee. Ik had dus wel verwacht om naar de overwinning te kunnen rijden.”

Dat die aanname terecht was, liet hij tijdens de eerste race overtuigend blijken. Luca, die zich als eerste had gekwalificeerd en dus van poleposition mocht vertrekken, ging er als een speer vandoor. Zodanig hard dat de concurrentie slechts het nakijken had. Gedurende de race bouwde hij zijn voorsprong steeds verder uit totdat hij met een voorsprong van maar liefst zeven seconden op de nummer twee over de finish kwam. “Ik hoefde alleen bij de start nog te verdedigen”, zei hij. Saai vond hij de race overigens niet, ook al had hij vrijwel de hele race alleen gereden. “Het voelt juist heel goed. Het laat zien dat je één van de snelsten bent.”

Luca Leistra

Dat bewees hij ook in race twee. Op de finish had Luca een voorsprong van ruim twee seconden. Nog steeds goed natuurlijk, maar de race was niet helemaal gegaan zoals hij had gehoopt. “Ik maakte een paar kleine foutjes. Daar baalde ik best wel van. Maar ik leer elke race weer en uiteindelijk had ik nog twee seconden voorsprong.”

In de stand van het dagklassement eindigde Luca als eerste voor Justin Polman en Niek van de Mosselaar. Net buiten het podium eindigde Kobe Pauwels op plek vier en Nick Cuppens maakte de top vijf compleet.

Voor komend weekeinde staat voor Luca de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap op het programma. Die wordt ook in Kerpen gehouden. Hij weet dus al dat hij normaal gesproken snel zal zijn, ook al rijdt hij dan met andere banden. Hij rijdt graag in Kerpen en daar hoopt hij dan ook opnieuw mee te vechten om de dagzege. “Ik sta vierde in het kampioenschap omdat ik de laatste keer in Berghem een beetje pech had”, blikte hij vooruit. “Maar ik ga sowieso proberen nog in de top drie te komen in het kampioenschap!”

Luca Leistra wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, PL8 Design en Rent a lounge.

Website Luca Leistra

Facebook Luca Leistra

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS