Karting • Belgisch Kampioenschap

Supersnelle Luca Leistra beleeft droomstart seizoen: "Het was zó spannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 maart 2017 01:17 • Print artikel

GENK – Twee weken eerder was hij al tweede geworden in het dagklassement van de eerste ronde van de BMC, zondag liet karttalent Luca Leistra zien dat die knappe prestatie geen toevalstreffer was. De pas elfjarige rijder uit Brasschaat won in Genk brutaal het dagklassement in de juniorenklasse tijdens de kick-off-races van het BNL-kampioenschap. Dat deed hij door in de laatste meters van de tweede race zijn rechtstreekse concurrent te kloppen.

Luca Leistra wint BNL race Junioren

“Het was zó spannend, ik had niet gedacht dat ik hem nog kon inhalen”, blikte Luca terug op de laatste meters van het weekeinde. Hij had in de bocht voor de finish zijn concurrent Ilian Bruynseels gepasseerd en had zo genoeg momentum om de finish twee honderdsten van een seconde eerder te passeren. Dat betekende dat zowel Bruynseels als Luca nu een race had gewonnen en één keer tweede was geworden.

Daarmee hadden de twee kemphanen dus evenveel punten behaald. Maar omdat de tweede race geldt als de belangrijkste van het weekeinde, werd Luca als dagwinnaar uitgeroepen. “Ik ben heel tevreden. Ik heb nog nooit zo close een race gewonnen. Die laatste ronde zorgde wel voor een beetje stress, maar toen ik als winnaar over de finish kwam, gaf dat een heel goed gevoel.”

Het was opnieuw een bevestiging dat hij op de goede weg is. Ambitieus als de sympathieke jonge Belg is, wil hij dit seizoen zoveel mogelijk winnen. Onlangs werd hij al tweede in het dagklassement tijdens de eerste ronde van de Belgian Max Challenge, en nu dan de winst van het dagklassement in de BNL. Met de snelheid en zijn stuurmanskunst is het dus dik in orde. En dan te bedenken dat hij dit seizoen nieuweling (rookie) is bij de junioren.

Al zal het BMC en de BNL winnen zeker geen abc’tje worden. In beide kampioenschappen is de concurrentie groot. Zo bleek zondag maar weer. Al tijdens de eerste race was het duidelijk dat er dit seizoen flink gestreden zal moeten worden om de prijzen. Met name in Ilian Bruynseels had Luca een geduchte tegenstander.

Als zesde gestart lag de sympathieke Vlaming na de eerste bocht achtste. Maar na twee inhaalacties crashten twee rijders die voor hem lagen bij het opkomen van het rechte stuk aan de Europalaan. Daarna haalde Luca nog eens twee rijders in en lag hij zowaar al op de tweede plaats. Raceleider Ilian ook nog inhalen, bleek net even te lastig. “Ik kon hem net niet aan”, zei Luca. Het maakte duidelijk dat de twee zeer aan elkaar gewaagd zijn. Zoals ook bleek in race twee toen hij dus aan het langste eind trok.

Voor Luca staat nu de eerste race van het Nederlands kampioenschap in Kerpen op het programma. Daarna wacht de eerste EK-race. Door zijn sublieme start in zowel het BMC als de BNL zit het met het zelfvertrouwen wel goed, erkende de jonge rijder. “Daardoor kan ik hard rijden!”

Ricard Verschoor en Luca Leistra

Ook was Luca onlangs uitgenodigd bij een presentatie van het autoraceteam MP Motorsport. De renstal uit Nederland begeleidt allemaal jonge talenten in de single-seaters van de Formule 4 en de Formule Renault 2L tot aan de poorten van de Formule 1 met hun deelname aan de Formule 2, de voormalige GP2. Voor Luca Leistra was het paradijs om daar rond te lopen en al de mooie racebolides te bekijken. Hij kon zelfs op de foto met Red Bull talent Richard Verschoor, die dit seizoen uitkomt in de Formule Renault 2.0L Eurocup. "Het was supertof. Ik hoop zelf dat ik zelf ook ooit de stap naar de eenzitters kan maken", verklaarde het jonge racetalent, die zijn ogen uitkeek.

Luca Leistra wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, Bouin Power, PL8 Design en Rent a lounge.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS