Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Vijfde zege Manthey Porsche in laatste VLN-race op Nürburgring-Nordschleife; Robin Frijns op P3

Uitgegeven door Miguel Bosch • 26 oktober 2017 09:08 • Print artikel

In de 42. DMV Münsterlandpokal op de Nürburgring-Nordschleife heeft Manthey Racing voor de 5de keer dit seizoen de zege in het VLN-kampioenschap gepakt. De Porsche 991 GT3R-renstal was in de seizoensfinale wederom strategisch superieur en kon zo de Black Falcon Mercedes-AMG GT3 voorblijven in een bijna 4-uur durend gevecht door de Eifel. Robin Frijns kwam ook weer sterk voor de dag. De Limburger pakte in de Phoenix Racing Audi LMS GT3 pole position, reed een nog snellere raceronde en eindigde als 3e.Voor de laatste keer in 2017 begon het veld om klokslag 12 uur aan de 4-uursrace over de ruim 24-kilometer lange Nürburgring. Met de geel-groene ‘Grello’ in zijn kielzog verzilverde Frank Stippler in de Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 pole position. Fred Makowiecki zette echter direct druk en kon bij het uitkomen van Brünnchen in de eerste ronde de leiding pakken toen Stippler op de natte baan een fractie te veel gas en moest corrigeren. De kleine fout van de routinier was voor Makowiecki genoeg om toe te slaan en de leiding over te nemen.

De gekozen bandenstrategie bepaalde in de eerste 3 tot 5 ronden het verdere verloop van de wedstrijd. De twee teams die vroeg binnenkwamen om de regenbanden in te ruilen voor intermediates, Manthey Racing en Black Falcon, pakten een dusdanig grote voorsprong dat in de overige stints enkel zij nog om de zege zouden vechten. Hoewel het Black Falcon was dat na wederom een goede openingsstint van Hubert Haupt op een natte Nürburgring het merendeel van de wedstrijd op kop ging, werd het door de opdrogende baan en de schaarse hoeveelheid gele vlaggen al snel duidelijk dat het AMG-team aan het einde voor een splash-and-dash naar binnen moest daar zij een ronde eerder dan Manthey de banden gewisseld hadden.De climax vond plaats in de laatste twee stints. Nu met Porsche-ontwikkelingscoureur Lars Kern in de Manthey-Porsche en Mercedes-AMG-superster Maro Engel aan de leiding in de Black Falcon-AMG, was het gat niet meer dan enkele seconden. Gedurende de voorlaatste stint kwam Kern meerdere keren tot aan de bumper van Engel’s AMG, maar waagde geen inhaalpoging in de wetenschap dat het een onnodig risico was met Black Falcon's aanstaande splash-and-dash.

Pas na de laatste serie pitstops pakte Manthey definitief de leiding. Kern gaf het stuur weer over aan Makowiecki, die met een voorsprong van seconden voor de een ronde eerder gestopte Black Falcon-AMG weer de pits uitkwam. Eric Johansson in de AMG zette met het einde in zicht nog aan, maar wist bij het instappen al dat het enkel doorrijden zou worden om bij zijn pitstop in de voorlaatste ronde de tweede plaats veilig te stellen; de overwinning was door het hoge racetempo en de vroege pitstop al verloren.Met de Black Falcon uitgeschakeld reed ‘Mako’ de laatste ronde van het seizoen in rustig tempo naar de finishvlag. Het was naast Manthey’s vijfde zege van het jaar ook de 50ste overwinning van het team in de VLN, alsmede Kern’s eerste overwinning in zijn eerste optreden in de Porsche-fabrieksauto.

Robin Frijns kwam met de Phoenix-Audi die hij deelde met Frank Stippler en Christian Mamerow uiteindelijk als derde binnen. Het team van Ernst Moser verloor in de beginfase kostbare tijd die in het vervolg van de race niet meer goedgemaakt kon worden. Wel liet Frijns laat in de race nog de snelste rondetijd van de dag noteren — een rondetijd sneller nog dan zijn poletijd.

Stef Dusseldorp keerde terug in de BMW M6 GT3 van Falken Motorsports en begon met startplaats vier voortvarend aan de wedstrijd, maar viel na de start langzaam terug. De Lichtenvoordenaar eindigde als 11de.In dienst van HTP Motorsport mocht Indy Dontje de nieuwe Mercedes-AMG GT4 voor het eerst aan de tand voelen. De Noord-Hollander kwam op een minuut achter de zuster-Mercedes-AMG GT4 van Uwe Alzen Automotive binnen en als 17de algemeen.

Marco van Ramshorst werd 53ste algemeen. Als enige uitkomend in de VT3-klasse finishte de PB-Per4mance-coureur in de Porsche Cayman S als een van de hoogst geklasseerde auto’s uit de productieklassen.

Christiaan Frankenhout eindigde met de Adrenalin Motorsport-BMW M235i Racing Cup als 112de.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS